123
123 / obshtina lukovit
За четвърта поредна година в Луковит ще се проведе национален събор „Млечният път на България през вековете”. Организатори на проявата, която е от 6 до 8 септември, са Асоциацията на млекопреработвателите в България и местната община.
Съборът ще бъде тържествено открит в петък от 11 ч. на площад „Трети март” в Луковит. Представители на млекопреработвателния бранш ще дискутират проблемите в сектора от 13.30 ч. същия ден.
Атракцията на програмата тази година е „Най-големият тиган гостува на Луковит“ и шоуто на Ути Бъчваров. Забавният готвач обещава да забърка миш-маш със 100 кг българско бяло саламурено сирене. Ето какво споделя самият Ути по повод предстоящото събитие: „Само си представете 100 килограма различни български традиционни сирена от цяла България, извара, превъзходно кисело мляко, настърган кашкавал, хиляда сочни и сладки есенни домати и, разбира се, истински български печен пипер. И понеже сме в едно знаково място в България, приютило за пореден път този празник, ще добавим и уникалния реселешки воден лук, един от емблематичните вкусове, запазили своя географски произход на кулинарната карта на страната ни”.
На 7 септември от 10 ч. за четвърти пореден път ще бъде проведен кулинарният конкурс „Млечният вкус“. Надпреварата е за местни ястия с мляко и млечни продукти. Предвижда се те да бъдат подредени в изложба, след което ще бъдат оценени от компетентно жури, а най-добрите ще бъдат наградени. От 12.30 ч. в събота ще има дегустации за ценители „Сирене и вино - традиционните български вкусове“.
Съборът ще бъде съпътстван от богата фолклорна програма. В първата вечер е концертът на Цветелина и танцова формация „Антик”, а на 7 септември – фолклорният спектакъл „На мегдана” със специалното участие на гайдарска група от Смолян и концерт на Ива Давидова и танцова формация „Приятели чрез танца”.