Вълнуваща изложба иконопис представиха в Арт център-Плевен
Вълнуваща изложба иконопис представиха в Арт център-Плевен / archive.dariknews

104 икони и над 20 миниатюри, представящи дърворезба и резба върху кост, два стенописни проекта и две табла с вече реализирани проекти представиха иконописци от цялата страна и град Плевен в изложбата „Съвременно християнско изкуство". Домакин на експозицията стана Арт център - Плевен, като на откриването й дойдоха десетки почитатели на иконописта.

Вълнуваща изложба иконопис представиха в Арт центърПлевен
netinfo

Българското иконографско сдружение, което е основен организатор на изложбата цели чрез нея да подпомогне изграждането на правилно отношение към църковните изобразителни изкуства и поддържане на църковната традиция. Целта му е и повишаване на естетическите критерии и умения на самите членове на сдружението.

Вълнуваща изложба иконопис представиха в Арт центърПлевен
netinfo

При изработването на иконите, включени в изложбата са използвани злато, сребро, емайл, обков и полускъпоценни камъни, както и миниатюрна резба върху дърво и кост. За направата на някои от иконите са използвани и древни декоративни техники като гранаре и гратаре - гравюра върху злато, синайска нимбова позлата, пробастър и асист.

Вълнуваща изложба иконопис представиха в Арт центърПлевен
netinfo

Българското иконографско сдружение организира традиционния вече иконографски сбор, провеждан в Царево и в село Орешак, както и срещи, мероприятия и изложби, на които се канят водещи лектори, богослови и преподаватели по иконография от страната и чужбина.

Изложбата „Съвременно християнско изкуство" ще остане в Арт центъра в Плевен до 28 юли.