Все повече младоженци взимат уроци по народни танци за сватбения ден
Все повече младоженци взимат уроци по народни танци за сватбения ден / archive.dariknews

Процентът на младите двойки, които търсят услугите на сватбените агенции расте. Това каза на среща с журналисти председателят на Националната асоциация на сватбените агенции Дора Атанасова. Близо от половината от тях прибягват ако не до пълната услуга, предлагана от сватбените агенции, поне до отделни моменти от нея.
От пълната услуга се възползват близо 20%, а тя включва украса, водещ, ритуали, сватбена торта, букети, които се осъществяват от агенцията, заедно с нейните партньори като видео оператори, фотографи, дисководещи, оркестри.

Впечатленията на Дора Атанасова са, че в Плевен модата навлиза малко по-трудно и по-късно от световните и столичните тенденции.
Ретро стила /vintage/ навлиза от миналата година. Това е нежен и много подходящ за сватба ретро стил с пастелни тонове, малки рози, фенери, перли, обясни Атанасова. Забелязва се излизане от мода на крещящите цветове, в това число и лилавото, което в последните години буквално е заляло 50% от сватбите.
В ретро стила цветовете са екрю, праскова, бледо розово - пастелни неконтрастни цветове.

Фолклорът е силно застъпен в Плевенския край и по тази причина по време на сватбите народната музика като песни и хора заема 50% от музикалната програма.
Интересно е, че много младоженци преди сватбата ходят специално на курсове по народни танци, за да се представят добре в деня на сватбата.
Също така е популярно участието на професионални танцьори, които да показат колорита на българския народен танц и носия.

След решение на Общинския съвет от декамври миналата година, таксата за изнесен сватбен ритуал беше намалена от 700 на 100 лева, което е довело до повишаване на интереса у младите двойки и вече има записвания за крепостта "Сторгозия". пл. "Възраждане", Водната каскада и Музея "Цар Освободител Александър II".

От 20 до 22-ри февруари в Плевен ще се проведе поредното изложение на сватбени агенции. Откриването му е днес от 17:30 в Търговски център "Макси" в Плевен.