/ РИМ-Ловеч
Регионалният исторически музей в Ловеч за пореден път се включва в Европейската нощ на музеите, съобщи Елена Георгиева, главен уредник „Работа с публики”.

На 19 май, събота три от експозиционните обекти на музея – музей „Васил Левски”, Етнографският комплекс и музейната сбирка „Атанас и Васил Атанасови”, както и Ловешката средновековна крепост ще работят с удължено работно време, а входът ще бъде безплатен за посетители от 18:00 до 22:00 часа. Крепостта ще е отворена от 9:00 до 20.30 часа, а останалите обекти – от 9:00 до 22:00 часа.

На 19 май ще бъде отбелязана и десетата годишнина от откриването на музейна сбирка „Атанас и Васил Атанасови“. На всеки половин час посетителите ще могат да видят презентацията „От идеята до постоянната експозиция”, която ще ги запознае с историята на сбирката.

Екскурзовод Светла Стефанова ще изнесе беседа, посветена на любопитни факти за скъпоценните камъни от колекцията на Регионалния исторически музей – Ловеч.

И тази година музеят ще е домакин на инициативата „Ние в нощта на музеите”. Желаещите да се включат ще могат да посетят обектите на РИМ – Ловеч, с велосипеди. Началото на обиколката е от 12:00 часа,на 19 май, когато най-уверените ще потеглят към Къкринското ханче, а от 17.30 часа от Ловешката крепост започва посещението и на останалите обекти.