В събота кръщават официално Розата на Цвети
В събота кръщават официално Розата на Цвети / dariknews.archive

На 13 юни - събота, от 15:30 часа в Актовата зала на Община Плевен, Розата на Цвети официално ще получи името „Цветелина Романтика". Домакин на събитието, което е първо по рода си в страната, ще бъде кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков, съобщиха от групата „Справедливост за Влади, Ники, Цвети и Иван". В церемонията ще участват още председателят на Народното събрание Цецка Цачева, областният управител на Плевен Ралица Добрева, председателят на Общинския съвет Дарин Ангелов, много гости и приятели.

Цвети е една от жертвите на ужасната катастрофа, станала на 5 май миналата година край Луковит. Тогава 30-годишният Хуриет Сюлейманов без книжка помита колата, в която за изпит по право към София в този ден пътуват плевенските студенти Цветелина Таслакова, Владислав Горанов, Николай Менков и Иван Гюмишев. От групата оцелява само Иван, а живота на останалите трима е прекъснат завинаги. По-късно се оказа, че Сюлейманов никога не е имал свидетелство за правоуправление, осъждан е 12 пъти, лежал е в затвора и има над 90 криминални заявителски материала. Към момента делото срещу убиеца се води задочно, а самият той е обявен за общодържавно издирване.

Розата на името на Цвети Таслакова - „Цветелина Романтика" е подарък от световния производител на рози „Мейланд Франция". Цветето стана символ на любовта между Цвети и Влади и знак за останалите живи деца, че те имат шанс да променят живота, че справедливост ще има.

На 2 декември 2014 г. в Плевен в памет на загиналите Влади, Цвети и Ники деца бяха засадени първите 100 рози „Цветелина Романтика", а мястото срещу храма "Св.Николай" беше наречено „Алеята на Цвети". Хиляди прекрасни Цветелинки бяха засадени и в много градини на територията на цялата страна.

„Всички вярват, че розите ще живеят десетилетия, напомняйки за любовта на Влади и Цвети. От изпепеляващата мъка се роди надеждата, че за децата ни Владислав Горанов, Цветелина Таслакова и Николай Менков забрава няма да има", сподели Галя Горанова.

Със средства от продажбата на розата на Цвети се подпомагат пострадали в пътни инциденти.