В Садовец търсят помощ за почистване на затлачената бара и на Вит
В Садовец търсят помощ за почистване на затлачената бара и на Вит / DarikNews
В Садовец търсят помощ за почистване на затлачената бара и на Вит
22920
В Садовец търсят помощ за почистване на затлачената бара и на Вит
  • В Садовец търсят помощ за почистване на затлачената бара и на Вит

Служители на Басейнова дирекция Дунавски район са проверили сигнал за нарушена проводимост на река Вит в регулацията на село Садовец. Сигналното писмо е подадено в Министерството на околната среда и водите и е препратено в дирекцията. Писмото е от кмета на село Садовец - Валентина Иванова, и в него пише, че е нарушена проводимостта на реката в регулацията на селото и има опасност от заливане на прилежащи жилищни сгради и дворове.

При проверката е констатирано наличие на растителност и наносни отложения в речното легло на селската бара, преминаваща през регулацията на Садовец, както и в устието й при р. Вит, което намалява нейната проводимост през периодите на пълноводие.

Растителност и наносни отложения са забелязани и в лявата част пред затворните органи на водохващането за Малка Витска напоителна система в селото, както и в речното легло на Вит, на около 200 метра под стоманобетоновия яз на водовземното съоръжение, стопанисвано от “Напоителни системи” ЕАД, клон Плевен. Според специалистите това създава опасност от заливане на прилежащи сгради и дворове през периодите на пълноводие.

От Басейнова дирекция са дали на кмета на община Долни Дъбник предписание да се предприемат дейности за почистването на речното корито на селската бара и р. Вит в участъците, преминаващи през регулацията на населеното място. Басейнова дирекция - Плевен и Областна администация - Плевен трябва да бъдат уведомени писмено за датата на започване на почистването.

Кога ще стане това и с какви средства, кметът на Садовец Валентина Иванова няма представа, като се има предвид тежкото положение на общините в страната. Следващата седмица тя ще има среща в Министерство на околната среда и водите, на която ще се обсъдят начините на решаване на проблема в Садовец.

Какво каза още Валентина Иванова специално за Дарик чуйте в звуковия файл.