В Плевен започват държавните шампионати по шахмат до 12 години
В Плевен започват държавните шампионати по шахмат до 12 години / netinfo

Плевен домакинства на държавни отборни шампионати по шахмат до 12 години за момичета и момчета, които стартират на 1 август. Празненствата ще бъдат официално открити в 15.00 часа от зам-кмета на община Плевен Митко Минков. За втора поредна година организатор на престижната шахматна проява е СКШ “Плевен ХХІ”.

До този момент заявки са подали 13 отбора при момчетата и 7 при момичетата от цялата страна. Сред тях са всички отбори-медалисти от миналата година, между които и представителите на два от четирите плевенски клуба – “Плевен ХХІ” и “Спартак-Плевен ХХІ”. Участие е заявил и отборът на Бургас, спечелил неотдавна световното отборно първенство за училищни отбори в Пардубице, Чехия.

През 2007-ма година отборите на клуба-домакин “Плевен ХХІ”, водени от треньорката Христинка Илиева, станаха убедително шампиони и при момчетата, и при момичетата.

“Предстои ни изключително силен турнир с рекорден брой участници. Нашите състезатели са сред фаворитите и ще защитават двете си шампионски титли. Вярвам, че ще защитим авторитета си на водещ клуб в детския шах в страната”, коментира председателят на СКШ “Плевен ХХІ” Пламен Маринов.

Отборите при момчетата са съставени от 4 основни състезатели и 1 резерва, а при момичетата – 3 титулярки и 1 резерва. Право на участие имат малки шахматисти, родени след 1 януари 1996г. Момчетата ще се състезават по швейцарска система, момичетата – по кръгова система при контрола от 90 минути на състезател.

Главен съдия на турнира ще е фиде-майстор Йордан Стойнов от София, а съдия – международен майстор Коста Ангелов от Варна. Турнирът ще продължи до 5 август.