123
123 / rvim pleven
На 10-ти май в Панорама „Плевенска епопея-1877 г.“ ще бъде открита Изложба по Национален проект „Аз съм Българка!“. Изложбата се организира във връзка с Празника на Плевен 15 май и Европейската инициатива „Нощ в музея” 2019. 

123
rvim pleven

Автор на изложбата е фотографът Радослав Първанов. Официалното представяне на идеята пред публиката в Плевен ще се състои в навечерието на празника на града, а един от поводите е Европейската нощ на музеите. Изложбата ще остане в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ един месец.

123
rvim pleven

Снимките представени в изложбата „Аз съм Българка!“, заснети пред историческите символи на Плевен и знакови обекти в града, са втора част на авторския проект, заснета през 2018 г., която доразвива общата концепция на проекта.
Родолюбивата идея завладява младия автор още в края на 2014 година, когато прави фотосесия с носия на първия си модел в Старинния Пловдив. Цялата 2016 година той посвещава на заснемането на сюжетите от първата част на проекта си. Целта на „Аз съм Българка!" е да покаже в поредица от цветни фотоси един събирателен образ на Българката и България чрез сюжетите, които заснема в различни кътчета на Родината ни. Авторът специално изписва Българка с главно „Б”. Тезата на автора на изложбата е, че „Фолклорните модели са одухотворени български момичета с изявено отношение към културното ни наследство, традиции и фолклор. Облекли старинни български носии и заснети на фона на знакови родни исторически, културни или природни забележителности, те са млади и горди българки с мисия”.
Първата част на проекта е представена над 15 пъти пред широка аудитория на места като Народното събрание на Република България, „Двореца“ в Балчик, Копривщица и други български градове. През 2018 г. изложбата е представена извън пределите на страната, за да вземе участие в четвъртото издание на събора на сънародниците ни в чужбина „На мегдана на другата България“ и Седмицата на фотографията в Милано.
Желанието на младия фотограф е „да покаже тези чисти и скромни представителки на своето поколение, които от малки живеят с българските традиции, пазят родовата памет и които без съмнение ще възпитат и децата си в почит към националните ценности”. Оригиналната идея на младия габровец да разкаже за България по един различен, нетрадиционен до момента начин, е високо оценена от съгражданите му и отличена с наградата „Събитие на годината в областта на културата в Габрово за 2017 година".
Но замисълът на ентусиазирания творец да реализира пълна картина на родината чрез красивия иконичен образ на младата българка не може да бъде изпълнен със заснемането само на 20 момичета и 50 популярни места в страната. Затова в края на 2017 година фотографът планира снимки за цялата 2018 година, като едновременно с това продължава да представя изключително успешната първа част от Национален проект „Аз съм Българка!“.
Първият обявен сюжет е заснет в град Ловеч през месец януари, а по-късно в проекта се включват тестови снимки, направени в първите дни на годината в резервата Боженци. Непрекъснатият снимачен процес започва в навечерието на Великден през април със заснемане на сюжета  „Плевен“ и завършва през ноември.
Втората част на Национален проект „Аз съм Българка!“ е поредният щрих, оказващ съществено въздействие върху националното самочувствие на хиляди българи от различни възрасти, докоснали се до идеята на проекта. Да избереш да популяризираш родната история, откъсвайки се от съвремието, като стъпваш на традицията и фолклора по въздействащ начин и показваш образа на млада, красива и творяща някое от фолклорните ни изкуства българка, е дръзко и трудно начинание.
До края на 2018 година са реализирани 27 сюжета с участието на 22 млади българки. Заснети са над 65 знакови места в България, като специално място заемат природните дадености на страната ни и важни исторически забележителности.
Уникалната колекция от цветни фотоси по Национален проекта „Аз съм Българка!” добавя сюжетите Боженци, Ловеч, Плевен, Батак, Стара Загора, Дяволският мост и Картал кая в Родопите, Карлово, розоберът и лавандуловите поля, Еньовден, Асеновата крепост, Старинен Созопол, Старинен Несебър, родният дом на Яворов в Чирпан, хармонията между българката и коня, град Добрич, тревненският сокай, гроздобер край Дунав, град Бяла, Седемте рилски езера, Етнографски комплекс „Кулата" - Казанлък и сюжетът „Моминска нежност", първите ни столици Плиска, Велики Преслав и Мадарският конник, град Русе, Широка лъка, Калето при Белоградчишките скали, Златните мостове на Витоша и град Севлиево.
Изложбата включва 28 табла със снимки със сюжетите от втората част по проекта и снимки от представянето на проекта. Създаден е филм, пренасящ зрителите в деня и часа на мястото на снимките, като привилегията да видят 20-минутната лента имат единствено посетителите на изложбите. Авторът прави своя подарък с този жест като довършителен щрих в разказа за историята на това патриотично начинание на група млади българи, посветили се на опазването и популяризирането на  традициите ни и богатото ни духовно наследство.
Филмът е озвучен със създадена по идея на Радослав Първанов авторска музика, дело на Иван Петков – DJ 89, нашумял със сполучливата си електронна музика с етно мотиви. Мелодията „Аз съм Българка!“ е уникална и може да бъде чута единствено във филма.
Авторът Радослав Първанов, участниците и домакините от Регионален военноисторически музей Плевен, ви очакват на 10 май от 17.00 ч. в Панорама „Плевенска епопея 1877“ на официалната премиера на втората част от Национален проект „Аз съм Българка!“. Прекрасна възможност да се потопите в една типично българска атмосфера и да видите знакови места от българската история, през погледа на един млад съвременен българин.
Проектът „Аз съм Българка!”, изложбата и филмът, ще бъдат представени от автора Радослав Първанов при откриването на изложбата.