Ученици показаха как могат да променят училището към по-добро
Ученици показаха как могат да променят училището към по-добро / снимки: пресцентър на община Червен бряг

"Аз мога да променя училището към по-добро" е надсловът на състоялия се в Червен бряг общински празник, съобщават от местната администрация. Организирането и провеждането му е заключителна част от Проект "С традициите от миналото вървим напред", който е финансиран от Европейския социален фонд чрез Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" по схема "Да направим училището привлекателно за младите хора".

Водеща организация е Община Червен бряг, а партньори са СОУ "Д-р Петър Берон" и ОУ "Христо Смирненски" в Червен бряг, СОУ "Христо Смирненски" Койнаре, ОУ "Христо Ботев" Чомаковци, ОУ "Отец Паисий" Радомирци, ПГМЕТ "Девети май" Червен бряг, Дружество "Знание" Плевен и Читалище "Асен Златаров" Сухаче. Финансовата помощ е на стойност 146 680,10 лв.

Празникът започна с откриване на изложба от рисунки, керамика, стъклопис и други предмети, символизиращи различните български обичаи. Те са дело на децата, работили в две тематични направления - клуб "Традиции и ритуали" и "Изкуства".

Ученици показаха как могат да променят училището към по-добро
netinfo

Събитието продължи с тематични презентации на учениците и преподаватели. ОУ "Христо Ботев" - с. Чомаковци представи "Историята на моето училище, СОУ "Д-р Петър Берон" - Червен бряг и ПГМЕТ "Девети май" - Червен бряг представиха специализирани модулни обучения за ученици "Връстници обучават връстници", ОУ "Христо Смирненски" Червен бряг, чрез изградената група "Делфин", показаха как плуването през ваканцията осмисля свободното време на учениците.

Като постигнати резултати от проекта бяха посочени създаването на условия за доразвиване на творческите способности, умения и познания на учениците от Община Червен бряг чрез разнообразяване и разширяване на извънкласните и извънучилищните дейности, осмисляне на свободното време, обогатяване и разнообразяване на училищния живот. Чрез създаването на клубовете по интереси са развити уменията и заложбите на учениците в областта на изкуствата, спорта и науката. Формирана е гражданска култура и умения у по-големите възпитаници за работа с връстници с цел превенция на противообществени прояви сред подрастващите.

Въпреки неблагоприятната финансова обстановка, ръководството на Община Червен бряг търси възможност за успешното финансово приключване на проекта. Разчетите сочат, че изпълнението на бюджета по този проект ще бъде 70%, т.е. ще се усвоят около 103 хил. лв., от тях 74 хил. лв. са осигурени от партньори и общинския бюджет.