Третокласникът Валентин Митев изигра партия шах с Анатолий Карпов
Третокласникът Валентин Митев изигра партия шах с Анатолий Карпов / sksh.21

Деветгодишният състезател на СКШ "Плевен 21" и ученик в НУ "Христо Ботев" Плевен, бе поканен да участва в сеанс на едновременна игра, изнесен от бившия световен шампион по шахмат Анатолий Карпов. Това се случи на 3 май в хотел "Амелия" на Курортен комплекс "Албена", където Карпов откри първата в България шахматна академия, носеща неговото име. На името на Карпов в света има школи в над 30 държави. В тях се преподава шах единствено по методиката на Карпов, която го е направила световен шампион.

"Няма точна рецепта как се става успешен шахматист. Всеки по индивидуален начин се изгражда като такъв", сподели на откриването великият шахматист и добави: "Целта на нашата академия е да се положат основите на шахматното майсторство и логичното мислене на младите шахматисти.
Задачата ни е масовост, от която се ражда високото майсторство. Обучение по шахмат се провежда в училища в цял свят. Това се случва, защото преподавателите са разбрали значението на тази игра за развитието на децата. Тя учи на логика, на вземане и реализиране на решения и на поемане на отговорността от тях, на стратегия, самодисциплина и подобрява паметта."

Третокласникът Валентин Митев изигра партия шах с Анатолий Карпов
netinfo

На сеанса участваха 22 деца, между които 12 призьори от Държавни първенства до 10, 12, 14, 16 и 18 години. Сред тях бе и плевенчанинът Валентин Митев, носител на две Национални купи за тази година и победител в много детски турнири. Цели 3 часа продължи двубоят със световния шампион. В известен вариант на Английско начало, Валентин проведе партията изключително интелигентно, без страх от именития си съперник. Талантливият възпитаник на треньорката мс Христинка Илиева показа отлични шахматни познания, с които затрудни максимално сеансьора и загуби партията си в края на третия час. Само 4 шахматисти успяха да завършат наравно. Това са Белослава Кръстева (10г) и Мартин Петров (14г) от София, Виктория Радева (14г) от Пловдив и Емил Стефанов (16г) от Велико Търново.

След официалното откриване на академията и изиграването на сеанса, 12 от най-талантливите ни млади шахматисти започнаха обучението си под ръководството на гросмайстор Валери Попов от екипа на Карпов. Лагерът се проведе до 10 май . На него присъства и селекционерът на националния отбор гросмайстор Петър Великов, който избра сред участниците да бъдат и двете плевенски момчета Валентин Митев (10г) и Дарио Дерешки ( 18 г).

Третокласникът Валентин Митев изигра партия шах с Анатолий Карпов
netinfo

В края на лагера руският треньор изнесе сеанс на шахматистите, а някои от тях бяха поканени на традиционния детски турнир "Белая ладья" от 1 до 10 август в град Санкт Петербург. Идеята е да се проведат такива школи през цялото лято и в различни български градове.