Специална работна група ще възстановява войнишкото гробище в Дойран
Специална работна група ще възстановява войнишкото гробище в Дойран / dariknews.archive

По повод навършването на 100 години от участието на 9-та пехотна Плевенска дивизия в Първата световна война, по предложение на Красимир Атанасов - общински преседател на ЗС"Александър Стамболийски" - Плевен ще бъде създадена работна група, която да се погрижи за гробовете на загиналите войници и офицери от Девета пехотна плевенска дивизия в битката при Дойран през Първата световна война. За това решение на общинските съветници съобщи председателят на ОбС-Плевен Дарин Ангелов на редовната си среща с медиите.

Дарин Ангелов обясни, че работната група ще се състои от петима члена като неин водач ще бъде самият той. Предвижда се групата да посети град Дойран в Македония и да направи оценка за това, какви средства ще са необходими за възстановяването на войнишкото гробище, в което са гробовете на 20 загинали офицери и 498 войници.

Останалите четирима члена на комисията са проф. Константин Мутафчиев, Красимир Атанасов от ЗС"Александър Стамболийски", военният лекар д-р Красимир Трифонов и Цветомира Добрева - експерт от Регионалния инспекторат по образованието в Плевен.
Към групата ще се присъединят и представители на "Инжстрой" и на Паркстрой", за да може да се направят изчисления за необходимите средства за възстановяването на войнишкото гробище, които да бъдат заложени в края на годината в проекто бюджета на общината за 2015 г.

Дарин Ангелов добави, че вероятно ще бъде открита и сметка за събиране на средства за поддръжката на гробището.