/ dariknews.bg
Втори протест в израз на несъгласие с промените в плана за управление на Национален парк „Пирин”, които бяха приети с решение на Министерски съвет в края на миналата 2017-та година, се проведе в Плевен на 18-ти януари.

Този път природозащитниците се събраха пред сградата на Драматичния театър и преминаха в шествие през центъра на Плевен, за да стигнат до пространството между сградите на Областната и Общинската управа. Искането на протестиращите в цялата страна е да бъде отхвърлено решението на МС за застрояване на 48% от Национален парк Пирин.
 

pirin
dariknews.bg


Един от участниците в протеста - доц. Росен Цонев, който е преподавател в катедра „Екология и защитени територии” в Софийския университет и е част от коалицията „За да остане природа в България”, каза, че въпреки засиления натиск по отношение опазването на казуса „Пирин“, българското правителство остава бездейно:

“Гражданите са възмутени не само от посегателството върху Национален парк Пирин, но и от системата от посегателства върху различни ресурси, като най-видимият от тях е природният ресирс. Колко невидими още има,ние не знаем, но горите и планинските върхове – това говижда всеки.

Хиляди на протест: Пирин е в беда, спасете го сега

На премиера му се наложи да отговаря на трудни въпроси на Зелените и на други в Европейския парламент, преминаха в оправдателен режим, но това нищо не значи. Натискът е все по-голям и включителн Международната общност разбра, че в България правят, каквото си искат с едно световно природно наследство.

От страна на управляващите ние виждаме една наглост и непукизъм така, че не виждам някакви движения, освен че запознаха да се оправдават, че нямало да секат дървета. Това абсолютно нищо не означава. Декларации сме слушали много пъти“, каза Росен Цонев.   

pirin
dariknews.bg

Относно решението на правителството за застрояване на почти половината от национален парк Пирин от коалиция „За да остане природа в България” са изпратили сигнал до Европейската комисия:

„Имаме изпратен сигнал до Европейската комисия и в момента се пише и жалба до ЕК вече с много по-конкретни факти, защото сигналът е специално за опазване на околната среда с неизпращането на промените за екологична оценка. Жалбата ще бъде изпратена съвсем скоро до Европейската комисия“, допълни активистът.

pirin
dariknews.bg

Протестиращите настояват и за оставката на Нено Димов като министър на околната среда, който е внесъл предложението за застрояването на 48% от Национален парк Пирин, за което трябва да понесе отговорността.