izlojba
izlojba / dariknews.archive
Този четвъртък в ХГ“Илия Бешков“ в Плевен беше открита първата за 2018-та година изложба в галерията: "Underground Натюрморт".

1
dariknews.archive

Експозицията работи по темата на един тих и често определян като есенен или по-скоро жанр на раздялата – натюрморта.

izlojba
dariknews.archive

В нея са включени 42 творби от фонд  „Живопис“ като 15 от тях са на плевенски автори – основоположници на плевенската група, работили в жанра, както и на техни ученици, творили през 70-те и 80-те години на миналия век.

izlojba
dariknews.archive

"Интересен факт е, че първите инвентарни номера във фонд „Живопис“ са именно на жени-художнички, работили по темата сякаш в опит да докажат, че освен да вършат домакинската работа, могат и да рисуват“, отбеляза главният уредник в ХГ „Илия Бешков“ Антоанета Караиванова.
izlojba
dariknews.archive

Сред темите в експозицията, която ще остане в залите на ХГ „Илия Бешков“ – Плевен до края на месец февруари са дете, огнище, гледката от прозореца...

1
1

Сред авторите, представени в изложбата са творци като Венета Дюлгерова-Ненова, Бинка Златарева, Руска Маринова, Никола Тузсузов, Никола Георгиев, Радослав Стаматов, Иван Халачев, през погледа и композициите на плевенските художници и Дружеството в града: Христо Бояджиев, Христо Кръстев, Илия Георгиев, Николай Дабов, Тома Трифоновски, Светлин Русев, Георги Борисов, Майя Ананиева към живописните решения за неповторимото състояние на предметите в платната на Милко Божков, Цанко Панов, Стоян Сотиров, Пенчо Кулеков, Василка Монева, Иван Попчев.

izlojba
dariknews.archive

С изложбата "Underground Натюрморт", ХГ „Илия Бешков“ – Плевен отбеляза началото на честването на 60-годишнината от създаването си.

izlojba
dariknews.archive

izlojba
dariknews.archive