Румен Петков завежда дело срещу вестник Галерия
Румен Петков завежда дело срещу вестник Галерия / archive.dariknews

„Аз много се съмнявам, че някой може да извади такъв запис, в това число и монтиран. Първо защото такава среща не е имало и всички твърдения, че има такъв запис са кухи и второ, аз изрично подчертах, че влизаме в един етап на слухове, на клетви и на създаване на напрежение и на безсрамни лъжи". Така Румен Петков коментира пред журналисти в Плевен нашумялото пускане на информация за среща между него, Бойко Борисов и Георги Първанов.

Той каза, че твърдението за съществуването на такъв запис е целяло да внуши, че Георги Първанов и Румен Петков работят срещу БСП, обслужвайки Бойко Борисов.

„Аз съм много смутен, че то всъщност звучи със същия успех от устата на лидерите на БСП. Не казвам, че те са непременно съучастници в тази лъжа и стремеж за компроматна война, защото не мисля, че има почва в българското общество внушението, че да се видиш с Борисов е едва ли не притеснение".

Румен Петков заяви, че този петък ще заведе иск в съда срещу вестника, публикувал тази информация. „Много се надявам и съда да подходи встрани от неразумното и несериозно обяснение, че „абе, аз чух един запис, но този, който ми го пусна отказа да ми го даде", защото това е плоска лъжа, която отива единствено на авторката си".

Петков изрази надежда, че журналистическата гилдия и Съюзът на българските журналисти ще заемат ясна позиция по въпроса: „Защото е очевидно, че в случая вестникът и госпожата се използват като инструмент за лъжа и за манипулиране на обществото". Според него, журналистическият Кодекс и етика, а и чисто човешката етика предполагат гилдията да каже ясно, че подобно поведение няма място в демократичните средства за масова информация.

Румен Петков уточни, че ще се консултира с адвокатите си за размера на иска, който така или иначе ще бъде дарен на детски дом или на младежки футболни клубове в Плевенския регион.

Във връзка с появила се в началото на седмицата информация за тефтерче на Кирил Рашков с внушението, че това е направено от самия Петков с идеята да бъдат "оклепани" партийни функционери, които по думите му са всъщност негови приятели и са пример за почтеност и последователност в политиката, Румен Петков каза: "Не разбирам тези хора. Разбирам страха и паниката в партийното ръководство, но не разбирам тези, които използват средствата за масова информация, за да покажат, че в България лъжата е нещо, което може да бъде показано в медиите по един такъв „бляскав" начин.

На 15 януари вестник "Галерия" публикува информация, че разполага със запис от срещи на Георги Първанов, Бойко Борисов и Румен Петков в Банкя, от който ставало ясно, че Борисов е "обещал помощ за евроизборите".