Рекорден брой са кандидатите за „Старт в кариерата в Областна администрация
Рекорден брой са кандидатите за „Старт в кариерата в Областна администрация / archive.dariknews

Шестдесет са одобрените висшисти на възраст до 29 години, които са подали документи за участие в Националната програма „Старт в кариерата" и са посочили Областната администрация - Плевен като желано място за работа.

След като преминаха процедурата, провеждана от Агенцията по заетостта и Бюро по труда-Плевен, на 4 ноември от 10:00 часа кандидатите ще се явят на интервю в Областната администрация, като ще се борят за пет места.

За обявеното едно място „Архитектура, строителство и геодезия", кандидатите са четири. Две са местата са юристи, а кандидатите са пет. Трима ще се състезават за едно място „Английска филология". Най-много 49 са кандидатите-икономисти, които ще се борят за едно обявено място.

В национален мащаб програмата се изпълнява за 13-та поредна година. Общо 10 323 младежи са участвали в „Старт на кариерата" от 2002 до 2013 г., като около 50% от тях са останали на работа в публичната администрация или са си намерили работа при друг работодател вследствие на придобития професионален опит.

На висшистите до 29-годишна възраст ще бъде дадена възможността да натрупат трудов стаж и опит по своята специалност в рамките на 9 месеца. Програмата им осигурява месечно възнаграждение в размер на 400 лева, както и изплащане на социални и здравни осигуровки, годишен платен отпуск и отпуск поради заболяване за сметка на работодателя.