Регионален събор на народното творчество на Цветница в Ловеч
Регионален събор на народното творчество на Цветница в Ловеч / archive.dariknews

Наситена музикална програма предлагат тържествата за Цветница в Ловеч, информират от пресцентъра на общината. По традиция празникът събира хиляди гости и се чества като тържество на пролетта, културата и занаятите.

На Лазаровден, събота, проявите тръгват от сутринта. В 10.30 ч. на сцената на площад „Тодор Кирков" започва концертът с участието на деца от детските градини „За тебе пеем, Лазаре". В 12.30 ч. - ученици от класа по народно пеене при Ловчанското читалище „Наука - 1870 г." и от Ученическото общежитие ще представят фолклорна програма. Ще бъде показано и модно ревю на възпитаници на Професионалната гимназия по кожарство, облекло и химични технологии.
В 13.30 ч. започва Регионалният събор на народното творчество. Първи на сцената ще излязат читалищните колективи от селата Българене, Лесидрен, Дойренци, Дренов, Александрово, Малиново и на сдружение „Българско хоро" - София. В 17 ч. концерт ще изнесат детският танцов състав „Елит" и фолклорна формация „Елит" към Народно читалище „Зорница - 2010 г." - Ловеч. Вечерта в 20.30 ч. е началото на спектакъла звук и светлина „Историята своя тачим".

Тържественото откриване на празника Цветница ще е на 13 април, неделя, от 11.30 ч. на сцената на площад „Тодор Кирков". Тогава кметът на Ловеч Минчо Казанджиев ще обяви кумичката на 2014 г. Коя е тя, ще стане ясно половин час по-рано, когато от транспортния мост в кв. „Вароша" ще се проведе традиционният обичай „Кумичене" (ритуалът „По вода"). Сутринта в 9 ч. в Катедралния храм „Св. Троица" ще бъде отслужена Златоустова света литургия.

В 13.30 ч. в неделя започва концертът на детския и младежкия танцов състав „Ловеч" към ОДК, а в 14 ч. продължава Регионалният събор на народното творчество с участието на читалищни колективи от селата Славяни, Врабево, Радювене, Йоглав и от Априлци и Троян.
В 17:00 ч. е концертът на сестри Мария и Магдалена Филатови.