Първият детски мюзикъл представят плевенски музиканти и театрали
Първият детски мюзикъл представят плевенски музиканти и театрали / netinfo

Първи детски музикален театър ще представят Плевенска филхармония и Читалище “Съгласие” на сцената на зала “Емил Димитров” в града. Музикалната приказка е озаглавена “Фроско, Боско и Чипоноско” и представя осъвременена познатата история за трите прасенца.

Драматизацията и режисурата е на добрия приятел на плевенските деца Христо Домусчиев – Бебо, който ще се превъплати в ролята на злия и глупав вълк. Музиката е написана от Ивайло Атанасов и оркестрирана от Пламен Марков.

Диригент на музикалния театър е маестро Славей Тинчев, който определи тандема Домусчиев-Атанасов като “невероятно сполучлив”. Сценографията и декорите са дело на известния плевенски художник Иван Велчев-Йово. В ролята на трите прасенца децата ще видят Мариета Калъпова, Йоана Басарова и Дияна Младенова.

Мюзикълът за деца е 100% плевенска продукция и е първи по рода си в града, изтъкна Ивайло Атанасов. Инициативата е реализирана изцяло със собствени средства, а би трябвало да бъде подкрепена от Общината, коментира той. Подобни спектакли, според Атанасов, са “начинът да се покаже на децата, че не всичко в този живот е попфолк”.

Самите актьори изразиха надежда, че чрез музикалния спектакъл ще успеят да възродят някогашните неделни детски театрални традиции. Музикалната приказка ще има 17 представления, едно от които ще гостува в Белене, като подарък за децата по повод Деня на будителите.

Премиерата на “Фроско, Боско и Чипоноско” е на 27 октомври – понеделник от 10.00 часа в зала “Емил Димитров” на Читалище “Съгласие”. Представленията ще продължат през цялата седмица, цената на билета е 2 лева.