/ единен център плевен
Протоколна визита на 14 военни аташета от 10 дъpжави - КНДР, Съpбия, Унгаpия, Швеция, Гъpция, Австрия, САЩ, Полша, Великобритания, Украйна, акредитирани у нас, бяха на посещение в Единен център за начална подготовка-Плевен.

Визитата е в съответствие с „Плана за работа с Асоциацията на военните аташета, акредитирани в Р  България през 2018 г.” Военните аташета бяха посрещнати по стар български обичай с хляб и сол.

единен център
единен център плевен

Командирът на Единен център за начална подготовка полковник Николай Бешев изнесе пред присъстващите брифинг с презентация, на който запозна аташетата с мисията и задачите, които изпълнява Единия център за начална подготовка.

единен център
единен център плевен

Основните моменти на брифинга бяха:

Кратка историческа справка за региона и ЕЦНП.

Структура, дислокация, задачи и подчиненост на ЕЦНП.

Подготовка и участие в операции по поддържане на международния мир и сигурност.

единен център
единен център плевен

Бяха обявени и задачите на ЕЦНП, които са формулирани и подчинени в интерес на изпълнението на трите мисии на Сухопътните войски:

- отбранителна;

- принос към националната сигурност в мирно време;

- подкрепа на международния мир и сигурност.


Делегацията посети и района на военното формирование, където им бе представена техниката и въоръжението, с което разполагат военнослужещите в Плевен. Беше направена демонстрация на способности - охрана на ВИП-личност и посещение на занятие по Строева подготовка с обучаеми в Първи модул - Начална военна подготовка.

Акредитираните аташета посетиха и музея на Единия център за начална подготовка където бяха запознати с историята на създаването на формированието. Показани бяха оръжейни експонати от 19 век и Първата световна война. Голям интерес предизвикаха показаните военни униформи от 19 век до наши дни.

единен център
единен център плевен

На изпращане, командирът на Единен център за начална подготовка подари на всеки един плакет с емблемата на военното формирование.

единен център
единен център плевен