Проф. Хасуми:60% е вече успеваемостта на противораковата ваксина
Проф. Хасуми:60% е вече успеваемостта на противораковата ваксина / archiv.DarikNews

На 25 и 26 октомври в Телекомуникационния ендоскопски център при МУ-Плевен се проведе традиционната годишна Седма национална среща на Международна изследователска фондация "Хасуми" - България. Тя се провежда за втора поредна година в Плевен със съорганизатори Медицински университет - Плевен и Медицинското отделение на Българската академия на науките.

На форума беше представен научно-изследователски проект на д-р Кеничиро Хасуми за създаване и прилагане на терапевтична противоракова ваксина, разработки на български учени за вирусната и бактериална етиология за лечение на онкологичните заболявания и средства за укрепване на имунната система.

„За втори път сме домакин на тази конференция и това показва, че сме желан партньор", каза на среща с медиите ректорът на МУ-Плевен проф. Славчо Томов. Той посочи тревожното нарастване на онкологичните заболявания в световен мащаб в почти всички възрасти и локализации и отбеляза значимостта на всяка една инициатива, целяща намаляването на заболяемостта и смъртността от коварното заболяване.

„Вярвам, че тук се посяват кълновете на ново бъдещо сърудничество между българските учени и фондация „Хасуми, главно в областта на имунологията", сподели проф. Григор Горчев. Проф. Черноземски определи форума като част от значимите събития, които се случват в Плевен в областта на медицината.

„Всъщност проф. Благовест Сендов е причината за основаването на фондация „Хасуми" в България и той ме запозна с проф. Черноземски", сподели от своя страна проф. Кеничиро Хасуми. Той обясни, че в същото време - над 10 години той си е сътрудничил с д-р Ман от Университета в Мериленд в САЩ/един от гостите на събитиети/ в сферата на създаването на противоракова терапевтична ваксина, предназначена за пациенти в краен стадий на заболяване.

„На тази среща бих искал да информирам, че резултатите от работата ни за последната изминала година говорят за 60% успех при пациенти в краен стадий на развитие на тумора", каза проф. Хасуми.

Проф. Черноземски обяви пред журналистите новината, че за пръв път България ще участва в прилагането на ваксина против акне. Той обясни, че сега предстои ваксината, която е създадена в Съединените щати и е част от дейността на фондация „Хасуми", да бъде приложена, чрез така нареченото клинично проучване, което ще продължи от 3 до 5 години и целта е да се потвърди успешното й прилагане.

Форумът беше подкрепен лично от акад. Благовест Сендов - посланик на България в Япония /2003-2009г./ и почетен член на Настоятелството на фондаця „Хасуми" в България.

Проф Хасуми60 е вече успеваемостта на противораковата ваксина
netinfo

Сред българските учени, които изнесоха лекции на форума бяха проф. д-р Григор Горчев, проф. д-р Славчо Томов, проф. д-р Златко Кълвачев от Националния център по заразни и паразитни болести, проф. д-р Милчо Минчев от Националния център по хематология и трансфузиология.

Проф Хасуми60 е вече успеваемостта на противораковата ваксина
netinfo

Научната среща започна с пленарна лекция на д-р Кеничиро Хасуми, основател на Международна изследователска фондация "Хасуми". Сред чуждестранните лектори с международен престиж бяха проф. Дийн Ман, ръководител на отдела по имуногенетика към Катедрата по патология в Университета на Мериленд, Факултет по медицина, и проф. Франк Рьосел, ръководител на отдела по вирусни трансформационни механизми към изследователската програма „Инфекции и рак" на Немския център за изследване на рака.