През април гледат делото за трафик на хора в Бремен
През април гледат делото за трафик на хора в Бремен / archiv.DarikNews

На пресконференция в ОД на МВР - Плевен, Петра Майер - прокурор от Областта прокуратура в германския град Бремен обяви, че най - късно през април тази година предстои да се гледа делото за трафик на хора с цел проституция срещу петимата членове на плевенска ромска фамилия.

"В момента се разпитват свидетели и са иззети доказателствени средства, сред които много мобилни телефони и компютри и предстои внасянето на обвинителния акт пред областния съд в Бремен", каза прокурор Петра Майер.
Арестувани са общо пет български граждани и един от Косово, като междувременно четирима от тях са вече в Бремен, а двама са в България поради допълнително дело, което се води срещу тях.

"Нещата започнаха през 2009 г., когато две жени подадоха оплаквания в полицията в Бремен. Едната от тях се е обадила по телефона на семейството си, което по това време е било в Испания и те са сигнализирали в испанската полиция, която съответно е влязла в контакт с полицията в Бремен".

Петра Майер уточни, че тези две жени са били жертви на двамата българи, които в момента са в България и тогава издирванията започнали именно срещу тях. По-късно същите българи са осъдени в Бремен за трафик на хора. "По време на издирванията установихме, че те са част от едно семейство, което се е занимавало с тази дейност и това ни накара да разширим издирванията".
Прокурор Петра Майер каза, че част от общо седемте установени жертви на трафика са в Германия, осигурена им е защита и сигурност и те ще участват в процеса. Освен това, издирванията на други жертви продължават и според нея те ще се окажат много повече.
Петра Майер каза още, че за българите, които са задържани или екстрадирани в Бремен, процесът ще се води там, а за двамата, които са в Плевен, за сега не е ясно. За трафик на хора в Германия присъдата може да бъде от 1 до 15 години.

Окръжният прокурор Иво Радев уточни, че двамата задържани в Плевен са обвиняеми и по двете дела и също са със влезли в сила европейски заповеди за арест. Тяхното изпълнение е отложено до приключване на делото за пране на пари, което ще се гледа в Плевен. След това те ще бъдат трансферирани за да бъдат съдени в Германия за трафик на хора. Иво Радев добави, че по обвинението за пране на пари според българското законодателство могат да получат допълнително от 3 до 12 години лишаване от свобода.

Според правилата в Германия в срок от шест месеца след извършения арест, делото задължително трябва да започне, което означава най - късно април 2013 г.

Германските участници в съвместната акция посетиха Плевен за да разгледат доказателствените материали тук, да преценят кои от тях ще са необходими в Германия и да обсъдят с българските си колеги понататъшните си действия. Относно съвместната работа с българските си колеги, прокурор Петра Майер - прокурор от Областта прокуратура в германския град Бремен сподели за Дарик:

"Това е един много позитивен опит. Нашата съвместна работа си пасва много добре. По време на разпитите на арестуваните в Бремен жени, често нямахме добри резултати - те не бяха готови да свидетелстват, но чрез съвместната ни работа с колегите от България, това се получи много добре и аз мисля, че това не е последният случай по който работим заедно. В хода на разследването постоянно трябваше да осигуряваме сигурността на свидетелките. Имахме често проблеми с това, че обвиняемите заплашваха жените или техните семейства, но след като бяха задържани, този проблем отпадна".

Грегор Вайстнер - Главен криминален инспектор в Областна полиция - Бремен: "На практика жените-жертви носят проблемите със себе си. Те са възприели обещанията на извършителите и са си представяли нещо съвсем различно. Нормалната практика е била, че те не са получавали никакви пари. Проституиращите са искали да помогнат на семействата си и да им изпращат пари, но извършителите са им вземали всичко, като са им оставяли пари само за храна и вероятно за цигари. Било обяснявано, че парите се събират и на края ще им бъдат дадени накуп или пък, че ще им бъдат купени жилища докато работят в Германия.

Според Грегор Вайстнер друг феномен е, че една жена се продава за 1000 евро, които остават в някого, каквато е била практиката. "Нормалното е тези жени да са знаели, че ще бъдат подведени и измамени и че няма да получат и пари. В Германия също имаме безработица и когато човек има ниско образование и не говори местния език, той има много малки шансове да си намери работа".

 Между 200 и 400 евро са заработвали на ден жените-жертви като уговорката е била, че половината пари ще бъдат за тях...