Преглед на печата
Преглед на печата / dariknews.bg

"Филхармонията работела в нарушение на Закона, установи проверка на Инспекцията по труда", водещото заглавие в новия брой на регионалния всекидневник "Посредник".

"През месец февруари в Инспекцията по труда в Плевен е подаден сигнал за нередности, свързани с нарушения на изискванията за безопасни условия на труд във Филхармонията, научи "Посредник". "Ние сме извършили проверка, дали сме предписания за отстраняването на нередностите, които сме констатирали. Знаете, че част от филхармонията е държавна, а около 20 човека работят на трудов договор към Общината, така че сме дали същите предписания и на Община Плевен - каза за "Посредник" Владислав Николов, директор на Инспекция по труда.
Предписанията сa свързани с липса на оценка на риск за работата в зала "Катя Попова", съгласно Закона за безопасни условия на труд. Няма оценка на риска на работните места, няма замервания съгласно изискванията на Инспекцията, имало и други нарушения. Най-общо липсвали редица важни документи, които се изискват, а срокът за отстраняването на нарушенията е 30 април".

"Стари бомби никнат като гъби след дъжд. Поредната находка е на шефа на ИФК", научаваме още от новия брой на "Посредник". "Земята ли се сляга след тежката зима или бурният напоследък вятър "разрохква" пръстта, ще остане загадка, но е факт, че на много места като гъби след дъжд започнаха да никнат... стари бомби и снаряди.
Поредната находка е на директора на Института по фуражни култури в Плевен Атанас Кирилов.
В сряда Кирилов правил обиколка на първо опитно поле на института в местността Комудара, където е и стопанският двор на ИФК. Забелязал метален предмет, на пръв поглед приличащ на водопроводна част. Като поразровил пръстта разбрал, че става въпрос за бомба или мина.
Подал сигнал на тел. 112 и след около половин час на мястото пристигнали екипи - полицаи и хора от военното поделение.
Районът, в който е намерено гюллето, е отцепен. Сапьори ще го обезвредят".

"Отрязаха дървета покрай детска градина. Компенсират с фиданки в двора", пише още "Посредник". "Стреснати от гледката на повече от десет грозни пъна на мястото на отрязани големи дървета около ЦДГ "Щастливо детство", потърсихме за коментар директора на заведението Илиана Иванова. Тя ни обясни, че дърветата са били отрязани по нареждане на Общината, във връзка с плановите ремонти на централните улици. За компенсация в двора на детската градина са засадили млади фиданки от сорта липа и копринка. Ако не успеят да се "хванат" всичките, ще бъдат посадени нови, обясни директорът".

За 11-месечно бебе, което стига до операция на ухото заради неправилна диагноза на джипи, четем още в новия брой на регионалния всекидневник.

В броя ще прочетете още: "Проучват заселването на евреите в Никопол", "И еврейската общност в Плевен празнува Песах", "Баскетболистите загубиха от "Левски".