po4etni
po4etni / obs-pleven
Предложение за промяна на Наредба №11 за символите, празниците, почетните знаци и награди на Плевен обсъди на свое заседание Постоянната комисия по култура, вероизповедания и международна дейност към Общински съвет - Плевен с председател Петя Василева. Освен членовете на комисията, на заседанието присъстваха още председателят на Общинския съвет Мартин Митев, който съгласно чл.10, ал.2 на цитираната Наредба е председател и на Комисията към местния парламента за удостояване със званието „Почетен гражданин на Плевен”, и Пепо Петков - председател на Постоянната комисия по бюджет и финансова политика към местния парламент.
 
Основната част от дискусията касаеше Глава четвърта от Наредбата - "Почетни звания на Плевен". „Почетното звание на практика е едно - „Почетен гражданин на Плевен”. И това, което поражда най-много дискусии, са критериите за неговото присъждане. Идеята е тези предложения да бъдат по-аргументирани и съответно - самото звание да има нужната тежест“, заяви пред Комисията Мартин Митев. По време на обсъждането бяха направени и конкретни предложения за промени в Наредбата.
 
Предложено бе в наредбата да бъдат регламентирани конкретни срокове за внасяне на предложенията в деловодството на Общинския съвет. В тази връзка бе посочено, че съгласно действащата Наредба, званието „Почетен гражданин на Плевен”, заедно със златния почетен знак на Плевен, се връчват два пъти в годината - на тържествена церемония за Деня на Плевен - 10 декември или на Празника на Плевен - 15 май. Връчването на званието става от Председателя на Общинския съвет Плевен и от Кмета на Плевен.
 
Отбелязано бе и това, че в настоящата Наредба липсва раздел, в който подробно да е разписано какви са нужните документи, които вносителите трябва да представят при внасяне на предложението си. Този момент също е повод за чести въпроси от страна на гражданите.
 
Комисията обърна внимание и на самия ред за приемане на предложенията за удостояване със званието „Почетен гражданин на Плевен” от Общинския съвет. Сега писменото предложение за удостояване със званието се внася в Общински съвет - Плевен от неговия Председател, след решение на Комисията по ал.2. За приемане на това предложения от местния парламент е нужна подкрепата от повече от половината общински съветници. В тази връзка, с оглед на по-голям консенсус и тежест на званието, бе предложено решенията за връчване на почетното звание да се приемат от Общинския съвет с гласовете на 2/3 от съветниците.
 
Комисията обсъди и редица други въпроси, касаещи Наредбата - защо в  документа като символ на Плевен не присъства печата на Община Плевен; защо няма химн и девиз на Плевен, след като и двете са записани в Глава втора, чл.2. След близо едночасов дебат, Комисията взе решениe да бъде изготвен проект за изменение на Наредба №11, който да бъде внесен за обсъждане на предстоящо заседания на Общинския съвет.