/ dariknews.bg
Окръжна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу 55-годишен шофьор, причинил пътно произшествие при което е загинала пешеходка.

Обвинението срещу Пламен Д. е за това, че на 21 август 2017. в с. Обнова, област Плевен, при управление на товарен автомобил „Волво” с прикачено към него ремарке, собственост на „М” ЕООД, Кюстендил нарушил правилата за движение по пътищата от ЗДвП, както се движил със скорост 84,60 км/ч., при допустима за населено място 50 км/ч. и не пропуснал преминаващ пешеходец на пешеходна пътека, като не намалил и не спрял своевременно и по непредпазливост причинил смъртта на Любка Н., като деянието е извършено на пешеходна пътека. Престъпление по чл. 343, вр. чл. 342 от НК.
 
Предадоха на съд шофьор, причинил смърт на пешеходец

Обвиняемият работел  като шофьор на товарен автомобил, международни превози. На 21 април 2017 г. отпътувал от Русе с товарен автомобил натоварен с фибран към Република Гърция. Около 16,50 ч. навлязъл в с. Обнова, като в  населеното място приближил пешеходна пътека тип „зебра”, сигнализирана с пътни знаци, със скорост 84,60 км/ч. По същото време пред него, в същата посока и в същата лента за движение се движил лек автомобил  „Дачия Логан”, който спрял на  пешеходната пътека и дал път на пресичащ пешеходец.

Когато товарният автомобил бил на разстояние 68,10 м. от лекия автомобил, обвиняемият движейки се със скорост 84,60км/ч. възприел  спрялата пред пешеходната пътека кола и пресичащата в това време пешеходка. Задействал спирачната система, но разстоянието за спиране при избраната скорост за движение било недостатъчно и блъснал спрелия пред него автомобил. От задния ексцентричен удар, лекият автомобил придобил скорост и ударил пешеходката.

Предадоха на съд шофьор, причинил смърт на пешеходец

В резултат на ексцентричен удар, лекият автомобил Дачия се ускорил, завъртайки се  по посока на часовниковата стрелка, преминал северния тротоар на платното за движение и се качил на десния тротоар, където разрушил метална ограда на платното за движение.

Прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу жена, причинила катастрофа с един загинал

В резултат на произшествието  различни части на лек автомобил били увредени /имуществени вреди на стойност 3060 лв. Пострадалата пешеходка била откарана в спешно отделение, където по-късно починала в резултат на уврежданията, получени от произшествието.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.