Поредни брутални случаи на телефонни измами в Плевен

Поредни брутални случаи на телефонни измами в Плевен
Поредни брутални случаи на телефонни измами в Плевен / dariknews.archive

В Плевен зачестяват случаите на опити за телефонни измами. Криминалистите съветват жителите на областта да не дават пари на непознати при никакви случаи.

На 11 януари 2017 година в 11:00 часа в Първо РУ - Плевен е получен сигнал от 86-годишна плевенчанка. Жената е съобщила, че на 9 януари около 11.30 часа на домашния си телефон е получила обаждане от мъж, представил се за полицейски служител. Въвел я в заблуждение, че се провежда полицейска акция по залавянето на телефонни измамници и я накарал да изхвърли през терасата на жилището си в квартал „Дружба" 1880 лева и 500 евро.

На 11 януари 2017 година в 15.30 часа отново в Първо РУ - Плевен е постъпил сигнал от 80-годишен жител на град Плевен. По информация на тъжителя около 12.30 часа е получил паралелно обаждане на домашния и мобилния телефон и непознат, представяйки се за полицейски служител, го и накарал да изхвърли през терасата на апартамента си 2100 лева. Схемата на телефонната измама е същата - провеждана полицейска операция по задържане на телефонни измамници. По случаите е уведомена прокуратурата. За престъпление по чл. 209, ал. 1 от НК продължават работа разследващи полицаи.

От ОДМВР - Плевен съветват, в случай, че получите съмнително обаждане по телефона, запазете самообладание. Намерете начин да се свържете с ваши близки. Проверете информацията, получена по телефона. Не давайте пари на непознати.
От МВР апелират близките да разяснят на по-възрастните начините за предпазване от телефонните измами. Да ги съветват да не се доверяват на случайни хора, осъществили с тях контакт по телефона.