Пореден пациент в тежко състояние ще настаняват в Университетската болница
Пореден пациент в тежко състояние ще настаняват в Университетската болница / netinfo

34-годишен мъж с двустранна бронхопневмония ще постъпи за лечение в УМБАЛ ”Д-р Георги Странски” Плевен, съобщават от пресцентъра на здравното заведение. Мъжът е имал висока температура, главоболие и болки в мускулите. След появата на затруднено дишане е настанен за лечение в болницата в Горна Оряховица. Проф. Радко Радев, началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение при Университетската болница, пътува за Горна Оряховица, за да консултира болния, който от вчера е на апаратна вентилация.

Двете проби за наличието на новия грипен вирус А (H1N1), които бяха изследвани в Референтната лаборатория в София, са отрицателни, информира проф. Пенка Илиева, началник на клиниката по инфекциозни болести при Университетската болница. Тя поясни, че резултатите са такива, тъй като изследваните пациентки са постъпили в реанимацията с вторична бактериална инфекция и грипният вирус вече не е бил наличен.

Пробите са взети от 24-годишна студентка по медицина от Тетевен и 34-годишна млада жена от Троян, лекувани в реанимацията на Университетската болница. В състоянието на студентката е отчетена положителна промяна, при жената от Троян няма подобрение.