Подписват споразумение по Програма ”Глоб@лни библиотеки - България” в община Долна Митрополия
Подписват споразумение по Програма ”Глоб@лни библиотеки - България” в община Долна Митрополия / DarikNews

Споразумение по изпълнението на Проект „Глобални библиотеки" ще бъде подписано днес в община Долна Митрополия, съобщават от пресцентъра на администрацията. Три библиотеки на територията на общината са включени в първата фаза на Програмата, това са библиотеките в читалищата в Долна Митрополия и в селата Ореховица и Победа.

Проектът има за цел да насърчи модернизирането на библиотеките в цялата страна, за да подпомогне приобщаването на българските граждани към глобалното информационно общество. Одобрените библиотеки ще получат достъп до интернет, компютърно оборудване и периферна техника, които ще могат да се ползват както от посетителите, така и за обучение на библиотечните служители. Работна група по време на свое проучване преди време установи, че повечето библиотеки, особено тези в по-малките населени места, не се възползват от възможностите за кандидатстване по проекти, тъй като нямат информация поради липсата на интернет.

Основният критерий при отсяването на кандидатствалите по проекта библиотеки е бил те да са действащи и в тях да има библиотекар с необходимата квалификация и компютърна грамотност, работещ на пълен работен ден.

На подписването, което ще е в 10.00 часа, ще присъства Ани Михова, която е координатор на проекта, финансиран от фондация „Бил и Мелинда Гейтс".