Плевенска и Ловешка област с оранжев код-очакват се обилни валежи
Плевенска и Ловешка област с оранжев код-очакват се обилни валежи / dariknews.bg

Оранжев код в 7 области на Централна България е обявен за 18 април. Обилни валежи и гръмотевични бури очакват учените от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).
Валежи в цялата страна, чакат метеоролозите утре след обяд и преди полунощ срещу четвъртък. Сериозни количества между 40 и 60 л/кв.м. застрашават Плевенска, Ловешка, Габровска, Пловдивска, Пазарджишка, Смолянска и Кърджалийска области, където е обявен оранжев код.

Очакват се повсеместни валежи от дъжд с количества между 15 и 30 л/кв.м за Западна България. Обявеният жълт код е в сила за областите Видинска, Врачанска, Монтанска, София-област, София град, Пернишка, Кюстендилска, Благоевградска, Хасковска, Старозагорска и Великотърновска.

Жълт код е обявен и в 7 области на Североизточна България заради бурен вятър. Кодът е в сила за Русенска, Търговищка, Разградска, Шуменска, Силистренска, Добричка и Варненска. Очаква се временно усилване на вятъра от североизток до 14-17 м/сек. След обяд ще отслабва и ще се ориентира от север. Зелен код е обявен единствено за 3 области - Бургаска, Ямболска и Сливенска.

Времето е опасно, предупреждават от НИМХ. Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви.

От Националния институт по метеорология и хидрология съветват гражданите да бъдат много внимателни, да се нформират за очакваните метеорологични условия и по възможност да избягват рисковете.