pleven
pleven / dariknews.bg
На девети май, по случай 72-та годишнина от деня на победата над хитлерофашизма, в Плевен беше почетен подвига на четирима загинали руски летци. Събитието се състоя пред паметника, издигнат в тяхна чест, пред който се събраха редица представители на леви политически сили.
pleven
dariknews.bg

Като част от честването, членове на различни политически партии изказаха почетни думи.
„Антифашистката идея днес ни е нужна повече от всякога, за да запазим ценностната система на Европа, за да запазим нашата собствена история и човешкото си достойнство. Това достойнство, което милиони проявиха преди 72 години, за да освободят Европа“. Това каза в словото си Румен Петков – член на изпълнителното бюро на ПП АБВ.  

pleven
dariknews.bg

Десетки бяха присъстващите на отслужения молебен за почитане на паметта на загиналите. Сред тях официални гости бяха народните представители от „Коалиция за България“ – Васил Антонов, Чавдар Велинов , както и координатора на ПП АБВ за област Плевен - Цветан Антов.

pleven
dariknews.bg

Венци и цветя бяха поднесени от членове на партиите, участвали в събитието и десетки граждани на Плевен.

venci
dariknews.bg

Имената на четиримата съветски летци, починали от раните си в Плевенската болница през Втората Световна война са: Ковальов Христо Асенович, Т. Иванович, Танков Михаил Йосович и гвардейски разузнавач Попов Николай Андреевич.
pleven
dariknews.bg