Планират международна дискусия на тема АЕЦ Белене
Планират международна дискусия на тема АЕЦ Белене / Dariknews.bg

Широка среща относно бъдещето на ядрената енергетика и АЕЦ Белене се подготвя за есента на 2010 г. в Плевен. Това съобщи председателят на Областното ръководство на БСП Васил Антонов на среща с медиите. В дискусията ще се включат гости от различни страни, проявяващи интерес за участие в акциониране по проекта, както и такива, които проявяват интерес относно потребление на еленергия.

Заедно с руските участници в проекта ще бъдат поканени представители на всички заинтересовани страни от Балканите и Западна Европа. Ще привлечем представители от Постоянната комисия по икономика и енергетика и хора от изпълнителната власт, поясни Антонов. Следваме тенденцията първо да дадем отговор на всички екологични въпроси и да осигурим една прозрачност по отношение на техническата част, допълни той.

Проф. д-р Захари Захариев - председател на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, обясни, че идеята е да се провокира един по-широк обществен дебат. Това ще позволи, когато се отиде най-после към финализиране на стартовия етап по отношение изграждането на АЕЦ, да имаме едно широко обществено единомислие по тази тема.

Ще послужи и като определена гаранция по отношение на така търсените външни инвеститори, които трябва да осигурят необходимите финанси, поясни проф. Захариев и подчерта, че никой не е готов да влага пари, там където има несигурност.