DOJRAN KONFERENCIQ
DOJRAN KONFERENCIQ / dariknews
100 години ни делят от тези епични събития, които превърнаха подвига на българския воин в легенда. Днес трудно можем да се превъплътим в тази саможертва на българския войник от Дойран, но тази победа е исторически резултат от симбиозата във времето първо на милата идея за национално обединение, която владее съзнанието на българското общество от преди 100 години. Задачата на нашето поколение днес, е да пресъздадем и да предадем тази историческа истина на днешното българско общество“.

С тези думи директорът на Регионалния исторически музей в Плевен Володя Попов откри Научната конференция „България в Голямата война 1918“, която ще се проведе на 20 и 21 септември в Плевен.

DOJRAN KONFERENCIQ
dariknews

С думи към гостите в препълнената Актова зала в сградата на Община Плевен се обърнаха и зам-.кметът на общината Милен Яков и председателят на ОбС-Плевен Мартин Митев, който посочи, че събитията при Дойран са доказателство и за военния гений на един голям военачалник и впечатляваща личност - ген. Владимир Вазов: „Неслучайно през 1936 г. при посещение на генерал Вазов, когато води там българска делегация, командващият английските гвардейци заповядва „свалете знамената - преминава ген. Владимир Вазов - победителят от Дойран“, изтъкна Мартин Митев.

DOJRAN KONFERENCIQ
dariknews

Научният ръководител на конференцията академик Георги Марков каза при откриването: „Държа да се знае, кои бяха героите до последния ден на войната и както командващият Първа българска армия ген. Стефан Нерезов споделя: „българският войник е лъв в настъплението и той трябва да настъпва. Българският войник трудно издържа на позиционната война. Трябва да има движение и най-вече историческа перспектива“. (ВИДЕО)

DOJRAN KONFERENCIQ
dariknews

Академик Георги Марков посочи, че Дойранската епопея е доказателство, че дори когато България губи войната, българите запазват своя висок боен дух.

DOJRAN KONFERENCIQ
dariknews

В първия си ден научната конференция продължи с представяне на документалния филм „Дойранската епопея в паметта на потомците“ с режисьор Светлозар Гагов. Той е реализиран по проект на Регионалния исторически музей и с финансовото съдействие на Община Плевен.

DOJRAN KONFERENCIQ
dariknews


Минути преди началото на конференцията участниците и гостите бяха посрещнати с "Марш на Девета Плевенска пехотна дивизия" в изпълнение на Общински духов оркестър с диригент Пламен Марков.

DOJRAN KONFERENCIQ
dariknews.archive

о-късно днес в 18:00 часа в рамките на научната конференция в Първа изложбена зала на РИМ-Плевен ще бъде открита изложбата “Дойран (1916-1918) - храброст, дълг и чест“.
Програмата на събитието продължава и утре - 21 септември.

Организатори на Националната научна конференция „България в Голямата война 1918“ в Плевен са Регионалният исторически музей, съвместно с Националния комитет по отбелязване на 100-годишнината от участието на България в Първата световна война и Община Плевен.

DOJRAN KONFERENCIQ
dariknews

DOJRAN KONFERENCIQ
dariknews