sabor
sabor / obshtina guljanci
На 12 септември Гулянци беше домакин на VIII Събор на хората с увреждания „История и бъдеще”, който се провежда под патронажа на кмета на община Гулянци Лъчезар Яков. Тази година събитието започна с поднасяне на цветя пред паметника на Николай Хайтов и паметника на героите от Гулянци, загинали във войните. Официалната част се състоя в Конферентната зала, която трудно побра над 100-те участници. Гости на хората с увреждания бяха кметът на общината Лъчезар Яков, зам.-кметът Левтеринка Георгиева, кметът на Брест Цецо Луканов, председателят на ПК „Възраждане” гр. Гулянци.
            Пепа Владимирова – председател на Общинската основна организация на хората с увреждания откри събора и подчерта, че тази година той е посветен на 30-та годишнина на СИБ. В обръщението си към присъстващите тя акцентира на активната дейност на организацията в посока подобряване на живота на хората с увреждания и обърна внимание на постиженията и отличията на самодейците при дружествата на ХУ.
            „Нашата дейност е немислима без пряката помощ и съдействие на кмета на общината Лъчезар Яков, общинска администрация и кметовете по места.” – подчерта Пепа Владимирова и допълни: „Заедно с господин Яков положихме основите на този събор, той ни даде кураж и подкрепа и затова му благодарим!”
            Кметът на общината Лъчезар Яков поздрави хората и изказа своето възхищение от борбения им дух, инициативност и ентусиазъм. Той увери, че винаги могат да разчитат на помощ и съдействие, защото клубовете и дружествата не са законов ангажимент на общинска администрация, но са негов морален ангажимент. „Вие работите, помагате на своите членове, освен това творите и прославяте общината в цялата страна, затова съм благодарен и Ви пожелавам на първо място здраве, сили и кураж и все така да се представяте достойно, да се връщате с отличия от участията си в събори и фестивали!”
Съборът продължи с концертна програма, в която участваха самодейните колективи при дружествата на хората с увреждания от Гулянци, Брест и Шияково и малките самодейци при НЧ „П. Р. Славейков1923” гр. Гулянци.
 
Съборът на хората с увреждания „История и бъдеще” вече е утвърдена традиция. Осем години той събира представители от всички дружества на територията на община Гулянци. Идеята и замисълът на организаторите е, чрез събора хората с увреждания да изразят волята си за живот, да споделят мнения и да обсъдят актуални въпроси, да обменят опит, да се сближат и не на последно място да се повеселят с изпълненията на самодейните колективи при дружествата и гостуващите им изпълнители. Всяка година Съборът се провежда на различно място в общината, участниците посещават забележителности или участват в инициативи по места. С това те обогатяват културния си живот, популяризират историята на родния край и се срещат с бъдещето в лицето на децата, които винаги са техни любими гости.