Найденов се извини и призова зърнопроизводителите за търпение
Найденов се извини и призова зърнопроизводителите за търпение / archiv.DarikNews

"Категорично няма икономическо основание да се смята, че е възможно повишаване на цената на хляба заради протестите на зърнопроизводителите", каза земеделският министър Мирослав Найденов в Плевен. Той каза, че по последни прогнози се очаква намаление от 15 - 20% в цената на пшеницата, което според него е основният показател.
"Не мисля, че трябва да се прави паралел между очакваните протести на зърнопроизводителите и повишаване на цената на хляба" каза Найденов.

"Снощи се прибрах от Солун, където бях на извънредна среща с гръцкия земеделски министър по повод намерението на техните земеделски производители да блокират за пореден път българската граница. Там коментирахме и със земеделските производители и с министъра, че ситуацията в сектора в България е много по - добра отколкото в Гърция".

Според министъра, зърнопроизводителите имат основание да негодуват защото не са получили плащанията си в края на януари. Той посочи мотивите на финансовото министерство за неизпълнението на този ангажимент, които са свързани с по - малкото приходи в бюджета през януари, заради промяна в закона за данъчно-осигурителното законодателство, както и много по-големите разходи, свързани с плащането на външния дълг на страната.

Само чрез емитиране на нов външен дълг може да се удовлетворят исканията на зърнопроизводителите, но това би довело до загуби, които според прогноьза на финансовото министерство е възможно да достигнат и 100 млн. лева.

Мирослав Найденов каза, че счита, че хората са разумни и припомни, че само преди дни сектор "Животновъдство " е бил финансиран с 28 млн., както и че предстои финансиране на тютюнопроизводителите със 73 млн. лева.

Земеделският министър призова зърнопроизводителите да проявят търпение, защото "за това, че не можем да изпълним този ангажимент днес - в този момент, ние ще го изпъллним след няколко седмици. Това търпение е свързано с тази финансова стабилност, която ние пазим вече три и половина години".

Найденов каза още, че е много голямо изкушението да се имитира този дълг за да не се създава напрежение, месеци преди изборите. "Ще платим субсидиите на земеделските производители, след това те ще бъдат възстановени от Европейския съюз, но някой накрая ще трябва да го плаща този дълг", каза министърът.
Той добави, че според него въпреки негативите, които ще понесе министерството и лично той като министър е важно да се запази тази стабилност и "да не вземаме от парите, които в следващите месеци ще бъдат необходими за здравеопазване, образование и социалната сфера".

Мирослав Найденов коментира възможността в организирането на протеста на зърнопроизводителите да има политическа намеса:
"Опозицията се опитва да яхне всяка вълна на недоволство. Самите те на срещите ни признават, че има политически сили, които се опитват да провокират още по - голямо напрежение".

Министър Найденов каза, че разчита на разума на земеделците и на това, че те няма да се поддадат на провокации, тъй като те защитават своите браншови интереси. Той изрази надежда, че няма да се наруши диалога, който месеци преди стартирането на новия програмен период е много важен.

Земеделският министър Мирослав Найденов беше в Плевен за откриването на 11-то Международно изложение-договаряне "Пчеларство - 2013", което се провежда от 8 до 10 февруари в града.