Найден Зеленогорски: Ако отново не се приеме антикорупционният закон, трябва да се отива на предсрочни избори
Найден Зеленогорски: Ако отново не се приеме антикорупционният закон, трябва да се отива на предсрочни избори / dariknews.archiv

"Законът за антикорупцията е внесен в Изпълнителния съвет на РБ и предстои да се обсъди, готов е". Това каза на брифинг след Изпълнителния съвет на РБ на 9 февруари съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски.

"Това е „червената линия", която показва дали бихме останали или не в управлението. Меглена Кунева ще се справи безупречно, няма да намалим натиска по антикорупционното законодателство, независимо че тя вече е и министър на образованието", подчерта Зеленогорски. Според него, ако отново не се приеме антикорупционният закон, трябва да се отива на предсрочни избори.  ("Движение България на гражданите").

"Надявам се АБВ да направят това, което хората очакват - обществото казва, че корупцията е най-големият проблем и ако АБВ не искат борба с корупцията, да го обяснят на избирателите си", подчерта той.

По думите му, на заседанието на Съвета за развитие на 10 февруари, РБ ще предложи да отпадне точката с оценката за работа на правителството, тъй като ИС на РБ реши да се даде срок от 3 месеца за оценката, веднага след подписването на меморандума с ГЕРБ.

Той добави, че предложението на ПФ за обсъждането на концесията за Банско също следва да се отложи в дневния ред на Съвета за развитие, според решението на ИС на РБ, тъй като на реформаторите им е нужно време да се запознаят с детайлите по тема от особена важност за РБ и за цялото общество.

Зеленогорски подчерта, че излизането в опозиция на РБ би означавало всички, а не само някои от министрите, да напуснат кабинета, визирайки подкрепата само за някои министри, които „опозицията" в РБ обяви.

"Да си в опозиция, но да подкрепяш част от управлението в лицето на 2-3 министри е алогично", категоричен бе Зеленогорски. "Ние не гледаме човека, а какво върши той като министър и прави ли реформи. Нашата линия е меморандумът с ГЕРБ, където ясно пише за ускоряване на реформите в посочените сектори. Ако се окаже, че в края на този сезон, въпреки подписан меморандум, няма напредък в управляващото мнозинство, очевидно стигаме тънката линия на преосмислянето на участието си", каза още той.
/grajdani.bg/