Над 15 700 хемодиализни процедури са извършени в УМБАЛ през 2015 г.
Над 15 700 хемодиализни процедури са извършени в УМБАЛ през 2015 г. / dariknews.archive

По повод Световния бъбречен ден, който се отбелязва всяка година във втората седмица на месец март, в отделенението по Нефрология в УМБАЛ-Плевен се проведе пресконференция на която бяха представени тенденциите в областа на бъбречните заболявания.

Началникът на Клиниката по нефрология и диализа при „УМБАЛ - Д-р Георги Странски" - Плевен, проф. д-р Васил Тодоров припомни, че Световният бъбречен ден се отбелязва за пръв път през 2006 г. с участието на 48 страни от целия свят, докато на 10 март техният брой е вече двойно по-голям.

През 2015 г. в Отделението по нефрология при УМБАЛ - Плевен са лекувани повече от 700 пациенти с различни бъбречни заболявания.  Част пациентите са от други области и това са лица с тежки или трудни за диагностика и лечение болести и с хронична бъбречна недостатъчност.

„В отделението се прилагат всички модерни диагностични методи, в това число ехография, контрастна урография, компютърна томогрофия, пункционна бъбречна биопсия. За сравнение последната се осъществява в България още само в София и Варна и Пловдив", подчерта началникът на Клиниката по нефрология и диализа проф. д-р Васил Тодоров.
В отделението по диализа през 2015 г. са лекувани общо 263 пациенти, от които с хронична бъбречна недостатъчност - 211, с остра бъбречна недостатъчност и тежки отравяния - 52.

През 2015 г. броят на хемодиализните процедури е 15 740, а през цялата година е провеждано лечение с перитонеална диализа на 10 болни. В Отделението се осъществяват всички методи за създаване на временен и постоянен съдов достъп за хемодиализа, а съвместно с Отделението по съдова хирургия и Клиниката по гнойна хирургия се провежда лечение съответно на усложненията на постоянния съдов достъп и имплантация на катетри за перитонеална диализа.

През миналата година са осъществени общо 191 инвазивни интервенции, от които около 70% са извършенни на болни от областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Бургас, Ямбол, Варна.Имплантирани са общо 90 тунелизирани катетъра, конструирани са 77 артерио-венозни анастомози.