izlojba
izlojba / archive
Изложбата „Мистични хоризонти” на родения през 1943 г. художник Марко Табаков ще бъде открита на 11 септември в създадената от него троянска галерия „Серякова къща“. Табаков е един от учредителите на Дружеството на троянските художници, направил е галерията, когато в началото на демократичните промени временно изпълнява длъжността кмет.
Интересен факт в творческата му биография е, че през 1970 г. създава заедно с Христо Йонков, Стоян Врацов и Тодор Сираков групата „Каро”. Двете изложби на „Каро” през 1971 и 1973 г. са се състояли в бащината къща на Табаков. На изложбите са гостували известни художници като Румен Гашаров и Атанас Пацев. Групата просъществува до 1974 г. и се смята за събитие рядкост в художествения живот в България по онова време.
Първата му самостоятелна изложба е през 1984 г. в родния град, после – в планетариума в Смолян, във варненската галерия „Прибой“, в Севлиево (1993 г.), в Руския културен център в София под наименованието „Звезден код 3“ (2000 г.) и др.
Творби на Марко Табаков са собственост на планетариума в Смолян, обсерваторията в Кърджали, Руския културен център, Художествената галерия в Севлиево, галерия „Прибой” във Варна, Музея на занаятите в Троян, СУ „Св. Климент Охридски” в Троян и Природо-математическата гимназия в Ловеч. Негови картини са репродуцирани в наши и чужди списания.