Малката Езикова отново с национална награда
Малката Езикова отново с национална награда / gpche-pleven

Над 406 творби от страната участват в Национален конкурс за православна поезия, приказка и проза „Рождество на Спасителя" - гр. Бургас. Конкурсът е от Национален календар за изяви по интереси на деца и ученици за учебната 2016/2017година.

Специална награда на журито за поезия и проза се връчва на вестник «Звънче», издание на четвърти „А" клас от ПГПЧЕ. За малките журналисти с ръководител Мариана Кулева при Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици, гр. Плевен това е поредната национална награда.

Всъщност, "Звънче" тръгва през 1996 г., когато четвъртокласници от Малката езиковата правят стенвестник. После във връзка с обявен конкурс на движението "Рицари на познанието" децата и тяхната учителка г-жа Кулева решават да направят истински вестник. На помощ на ентусиазма идват родителите. Избират името "Звънче", теми и рубрики, съставят екипи. Ражда се и девизът - "Ръка за ръка", тоест заедно можем много, допълват сегашните журналисти, които все още наред с журналистиката овладяват тайните на буквите и числата. Резултатът от ентусиазма и общия труд не закъснява - "Звънче" печели конкурса. И става първият училищен вестник.

И до днес вестникът се издава благодарение на дарителски акции от страна на родители и с подкрепата на училището. Разпространява се безплатно сред различни общности - ученици, учители, родители. Вестник "Звънче" се съхранява в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" и във фонда на "Банката за детски идеи". А във връзка с международния проект "Happy S.C.I.E.N.C.E. се съхранява и в Националната библиотека на Флоренция. Вече 20 години всички, които са дали по нещо за вестника, са категорични, че "Звънче" е вестникът с добрите новини.