/ БТА
Част от празничната атмосфера в града е и традиционният Коледен базар
Магията на коледния дух завладя Плевен. Празничната украса създава настроение на жителите и гостите на града.

Атракция е уникална шейна на близо 100 години, разположена в парка на Регионалния исторически музей. Тя е украсена с гирлянди и играчки, а до нея е изправена фигура на Дядо Коледа. 

Община Плевен

Шейната е експонат от фонда на музея, откупена през 1996 година. Това каза за БТА Миглена Николаева, ръководител на отдел "Етнография".

Коледен дух: Показаха играчки на близо век в Русенския музей (СНИМКИ)

От информацията, запазена на нея, е известно, че е ползвана през 30-те години на миналия век от Тома Киров, който е работил в хан "Петърница" в Плевен и е возил хора до гарата или на разходка из града.

Община Плевен

Тя е продадена на музея от наследник на Киров. Реставрирана е преди няколко години. В оригиналния си вид е с газени фенери, теглена от един или два коня, със седалка за двама пътници и една за кочияша, имала е тапицерия от кадифе и морска трева, което наподобява сегашните ратанови плетки.  Шейната очаква своите посетители, които могат да си направят до нея снимки за спомен.

И тази година градът посреща празниците с две елхи на централния площад „Възраждане“ - естественото близо 10-метрово дърво и конусна елха, която създава празнично настроение на Коледния базар, съобщиха от Общината.

Община Плевен

Естествената елха е украсена със стотици лампички в цветове на празника - зелено и бяло. Конусът е в цветни коледни топки. За празниците е осветена и Оркестрината в Градската градина. 

Община Плевен

На площад „Възраждане“ отново са поставена специалната пощенска кутия за коледните писма на децата с желания за подаръци, заедно с фигурите на джуджетата. Монтираната до тях светеща арка с цифрите на идващата нова 2024 година е предпочитано място за снимки.

Община Плевен

Дядо Коледа и Снежният човек са другите „гости“ на площад „Възраждане“ в дните преди празниците, в коледна украса са и част от дърветата по центъра.

Община Плевен

Допълнителна коледна арка посреща плевенчани и гостите на града откъм жк „Сторгозия“. Светлинна украса създава настроение и в района на кръговото кръстовище и надлеза към жк „Сторгозия”, както и по централните улици.

Община Плевен

Част от празничната атмосфера в града е и традиционният Коледен базар, който ще посреща посетители в дните до 3 януари 2024 година.