Ловят безстопанствените кучета в Ловеч по график
Ловят безстопанствените кучета в Ловеч по график / archiv.DarikNews

Безстопанствените кучета в Ловеч ще бъдат залавяни по график в отделните райони на града. Той е изготвен от управителя на приюта за безстопанствени кучета д-р Ивайло Станков. За това информират от пресцентъра на общината.

В седмицата от 28 януари до 1 февруари служителите на приюта работиха в ж. к. „Червен бряг". Там проблем създаваше куче, спускащо се на хората в близост до детската градина и училището. За него са подадени множество сигнали от гражданите, включително и от тел. 112, но залавянето му стана много трудно, обясни д-р Станков. Дни наред неговите хора са преследвали агресивното животно, накрая успели да го излъжат, като сменили автомобила си. Кучето е отстреляно с упойващи вещества и след преследване е заловено и евтаназирано.

От началото на тази седмица по графика се работи в ж. к. „Здравец". Там проблем е куче, обитаващо района на бл. 205, за което има сведения, че напада хора. То също е отстреляно с упойващи вещества, но се е вмъкнало в двора на мелницата, където на служителите на Приюта е било трудно да го преследват.

Идната седмица - от 11 до 15 февруари, работата продължава в централната част на града, включително пред училище „Васил Левски", за където няма конкретни сигнали, но се знаят две кучета, кастрирани обаче отдавна.
Заловено и евтаназирано е и куче в квартал Гозница. Това е станало още преди месец, сигнали за изхвърлено на ул. „Пано Рогозаров" куче д-р Станков е получил пак и от граждани, и от тел. 112.

Служителите, които отговарят за залавянето и обработването на безстопанствените кучета, създадоха този график заради случаите на агресия от тези дни, коментира днес зам.-кметът на община Ловеч Пламен Петков. Той обясни, че приютът е пълен, капацитетът му е 18 места. А законът позволява заловените кучета да бъдат върнати след съответните процедури на мястото, откъдето са взети, с изключение на дворовете на детските градини и ясли и болницата. Тази година общината възнамерява да отрие нов регионален приют - съвместно с общините Летница и Угърчин, за което има заложени пари в бюджет 2013, каза още Петков. Капацитет на Регионалния приют ще бъде по-голям.

Свободно движещите се кучета в града са с ушни марки, кастрирани са, обезпаразитени и ваксинирани срещу бяс, успокои д-р Станков. За куче, което има признаци за агресия, след залавянето му, уточни управителят на приюта, се събира комисия, в чийто състав освен него влизат и представители на Областната дирекция по безопасност на храните, която установява дали въпросното куче е опасно за хората и други видове животни. Ако кучето е зло, това се посочва в констативен протокол, след което от Областната дирекция по безопасност на храните издават предписание за евтаназия, която се извършва в определен срок по хуманен начин.
За 2012 г. са евтаназирани 18 кучета. Общо заловени са 406, от тях 90 повторно - за реваксинация, 298 са кастрирани.

Дейността на Приюта за безстопанствени кучета в Ловеч се извършва съобразно Закона за защита на животните и Закона за ветеринарно-медицинската дейност. Бездомните кучета са плод на човешката безотговорност, те няма откъде да се появят, ако хората не ги изхвърлят на улицата, коментира д-р Ивайло Станков.
Тези дни в района на автогарата в Ловеч са се появили кучета със сини ушни марки. В община Ловеч марки с този цвят никога не са използвани.