Ловешко сдружение инициира дейности,популяризиращи доброволчеството
Ловешко сдружение инициира дейности,популяризиращи доброволчеството / Сдружение Знание

 

Сдружение „Знание" стартира днес в Ловеч своя проект „Доброволци в действие", информират от организацията. Той е част от националната кампания „Дни на доброволчеството 2011", организирана от фондация „Помощ за благотворителността в България" със съдействието на Тръста за развитие на гражданското общество в Централна и Източна Европа. Целта на проекта е да популяризира доброволчеството и да привлече повече институции и фирми да работят в тази посока.

Проектът „Доброволци в действие" ще започне с провеждането на инициативата „Отворено пространство". Тя е планирана за днес, 1 октомври, в градската градина на Ловеч от 10 ч. Замисълът на събитието е на него местни организации и читалища да представят своите предстоящи доброволчески акции, да бъдат обменени идеи и опит, да се разширят начините за работа в партньорство и да бъдат привлечени нови доброволци.

В изпълнението на проекта ще се включат още Местен център за работа с доброволци към Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев" в Ловеч, читалищата в града, в кв. Продимчец и в четири села, Ресурсен център - Ловеч, Дневен център за деца и възрастни с увреждания, сдруженията „Екомисия 21 век" и „Ловеч днес", туристическо дружество „Стратеш", Клуб на дейците на културата.

„За пръв път участваме в национална инициатива, насочена към доброволчеството. Навсякъде по света то е начин хората да вземат активно участие в създаването на общество и среда, в която искат да живеят. Още повече че тази година е обявена от Европейския съюз за година на доброволчеството и това е възможност за нашите съграждани да станат част от един общоевропейски проект. Като доброволци, те ще решат съвсем конкретни проблеми на местната общност и ще преживеят емоции, които само доброволчеството може да им даде", заяви Ралица Попова, изпълнителен директор на сдружение „Знание".

Проектът „Доброволци в действие" ще продължи на 15 октомври 2011 г. с провеждането на шест доброволчески акции в Ловеч и общината.