plamen ivanov
plamen ivanov / nui ppipkov
С концерт, който ще се състои днес в зала "Божко Шойков" в НУИ"Панайот Пипков" от 18:00 часа, колегите и учениците на дългогодишния преподавател по цигулка Пламен Иванов ще отдадат дължимото уважение за неговия 40-годишен път като цигулков педагог.
"Ученикът не е съд, който трябва да бъде запълнен, а факел, който трябва да бъде запален."
Тази мисъл на древногръцкия историк и есеист Плутарх важи с пълна сила за творческия и педагогически път на Пламен Иванов, човек, запалил  любовта към музиката и съпреживяването на музикалните образи у десетки деца, дал в ръцете им най-красивия и труден инструмент – цигулката и насочил житейския им път към дълбините на изкуството.

Самият той се запознава с цигулката в далечната 1960г. и тя грабва сърцето му за цял живот. Негови първи учители от онова време са плевенският педагог Василев, Боянка Върбанова, Боян Николчев и Иван Вълев - солфеж.

В концерта днес първият поздрав към него ще поднесат най-малките - децата от Ансамбъл „Концертино”  с ръководител Елена Николова и дългогодишният корепетитор, работил с  неговия цигулков клас – Силвия Михова. Те ще ни върнат към първите стъпки за всяко дете , кандидатстващо в Музикална школа или училище  с  песничката „Кукла и мишок” в инструментално ансамблово изпълнение.
Какво по-хубаво има от това, да видиш радостта в детските очи? Това е цената на упорития учителски труд, на километрите,извървени  до дома на всеки малък цигулар и до училището, на безсънните нощи, притесненията как ли ще се представи ученикът на изпит или конкурс… И удовлетворението идва: да, то трае няколко мига с изпълнението на сцена, но сърцето се изпълва с обич и доволство.
Шостакович – „Шарманка” изп.Кристина Главева – Трети клас, ученичка на Пламен Иванов Съпровод:Силвия Михова

Годините в Музикалното училище се изнизват бързо, особено успешни и продуктивни. Пламен Иванов завършва през 1972 година,като негови съученици са  цигуларите Румен Джуров, Чавдар Тончев, Илияна Драганова, а класен ръководител е преподавателката по история на музиката – Лили Досева.

Само преди броени дни, класът по цигулка на Пламен Иванов завърши абитуриентката Павлика Дуцолова. Нейното изпълнение ще чуем сега:
Пиацола – „Либертанго”, съпровод – прекрасната ни колежка Магдалена Начева
Следващите години носят дълбочина и определяне на приоритетите. Пламен Иванов завършва БДК – Инструментален отдел в класа по цигулка на доц. Боян Данаилов и веднага –това е 1977г.-постъпва като млад преподавател в Плевенското Средно музикално училище.Още първите му стъпки в педагогическото поприще са успешни и това дава възможност той да бъде изпратен в Москва на специализация при проф.Олга Каверзнева – възпитаничка на Давид Ойстрах.Там той се запознава с достиженията и успехите на руската музикална школа, има възможност да общува с цигулари от ранга на Игор Безродни, Олег Криса, Глезарова, Турчанинова и др.Завърнал се от Москва, участва активно в музикалния живот на Плевен, изнасяйки концерти с колеги от Филхармонията, Операта и Музикалното училище, паралелно с педагогическата си работа.
Следващото изпълнение в концерта ще е на Струнен квартет, съставен от колеги - Елена Николова, Деница Златева, Момчил Мончев, Десислава Костова. Публиката ще чуе бароковата пиеса Канон от Пахелбел. Нека както гласовете в канона се имитират, препредават, обогатяват музикалната тема, така и в живота Пламен Иванов да има последователи, които да съхранят и продължат  традициите, педагогическото му дело  и  любовта към музиката.

На сцената ще излезе едно музикантско семейство – Нина и Борислав Иванови. Тяхното изпълнение е един специален поздрав към най-близките хора на Пламен Иванов – съпругата Любомира и синът Станислав.Те са тези, които са страдали от откраднатите часове в името на малките цигулари, съпреживявали са всички емоции, радвали са се заедно с Учителя.
Ще чуем: Дора Драганова – „В градините на Кабиле” и „Бейби Кейти раг”

„Щастието идва, когато думите и делата ти са от полза за теб и за хората” е казал Буда. Пламен Иванов е един щастлив човек! Неговите ученици са разпръснати по цял свят – в далечна Африка, в северна Америка, на нашия континент- в Швейцария, Италия,  България и  т.н.….Оркестранти, преподаватели, солисти, мениджъри –всички те, тръгнали от Плевен, от тясната стая на втория етаж в музикалното училище,от първата среща с малката цигулка и любимия преподавател, дал в ръцете им професията и бъдещето.
Сред тях са имената на Петя Радкова, Ралица Мачева, Кирил Христов, Ангел Цветанов, Чавдар Вълков, Надежда Манолова, Гергана Алексиева, Белла Хараламбова, Весела Казакова, Цвета Цокова, Ана-Мария Иванова, Лия Петрова и много, много други….
Сред изпълнителите в концерта ще бъде и Чавдар Вълков-концертмайстор на Плевенска филхармония. С благодарност към Учителя, той ще поднесе своя музикален поздрав:
В края на концерта на сцената с цигулка в ръка ще излезе самият Пламен Иванов, който в знак на благодарност към колеги и приятели за невероятната изненада, ще изпълни „Серенада“ от Тозели под клавирния съпровод на Магдалена Начева.