tabakov
tabakov / archive
На 26-ти август от 11:30 часа в „Държавен архив“ – Плевен ще бъде открита изложбата „Безпределният космос на човешкия ум“, посветена на проф. Виден Табаков – непосредствен участник в осъществяването на първия космически полет до Луната.
Експозицията проследява чрез документи и фотографии изключително интересната съдба на проф. Виден Табаков (1919–2015) – български учен, който участва в космическата програма на САЩ и допринася за провеждането на първия космически полет по програма Аполо до Луната. Проф. Табаков учи и работи в Берлин по време на Втората световна война, избира пътя далеч от родината в превратните години след септември 1944 г., живее в Аржентина по времето на режима на генерал Хуан Перон, а по-късно и в САЩ, където се превръща в пряк участник в космическата надпревара между Западния и Източния блок, и развива блестяща академична кариера.

Изложбата е съвместна проява на Държавна агенция „Архиви“ и Фондация „Визия за научен и технологичен растеж“, която през 2017 и 2018 г. предостави документи от личния архив на проф. Виден Табаков в Държавна агенция „Архиви”, заведени под фонд № 1536 в Централния държавен архив и достъпни за изследователи и широката публика.