izlojba
izlojba / obshtina levski
Изложба на 13 снимки от сценичните превъплащения на Георги Парцалев откри на 13 юни в НЧ „Г.Парцалев- 1901” председателят на читалищното настоятелство Силвия Йорданова в рамките на фестивалната програма .

Изложбата се показва с любезното съдействие на Сатиричен театър „Алеко Константинов” гр.София . През 1956 г. Георги Парцалев е сред първите актьори, станали звезди в театъра и киното, назначени в новосъздадения Сатиричен театър заедно с Енчо Багаров и Нейчо Попов. 

mutafova
dariknews.archive

Изключителните му роли в  „Михал Мишкоед”, „Големанов”, „Ревизор”, „Смъртта на Тарелкин”,”Чичовци”, „Баня” и много други  радват и днес .
Дискусия „Какво знаем, или не знаем за Георги Парцалев?” с участието на ученици от СУ „Крум Попов“гр. Левски и  ПГСС “Н. Вапцаров“ гр. Левски, Милена Митова, Илхан Мюртезова и Илиян Йорданов се проведе на 14 юни в читалището.

Спомени от личните си срещи   легендата  на българската комедия разказаха на учениците  Милена Митова и Илиян Йорданов.
Пред 92-я рожден ден на големия Парцалев в родния град Левски  помнят и  преразказват спомените на Станка Тошева, приятелка на Парцалев  от детските години „В тогавашното с.Левски той беше едно от най-изтъкнатите деца самодейци.Декламираше стихотворения , участваше в пиеси и по-късно, като ученик в гимназията, самия той поставяше комедийни пиеси. Имаше невероятно присъствие на сцената , и сценично и човешко…”
Учениците от   ОУ „Максим Горки” гр. Левски зарадваха публиката с постановката „Василиса Прекрасна” снощи.
Днес ще има прожекция на филма „Тримата от запаса“ с участието на Георги Парцалев ,а вечерта НЧ „Съгласие – 1887” гр. Дебелец ще представи постановката „Големанов” .