Институтът по лозарство и винарство отбеляза 110 години
Институтът по лозарство и винарство отбеляза 110 години / dariknews.bg

На 4 септември, по повод отбелязването на 110-та годишнина от основаването си, Институтът по лозарство и винарство в Плевен, откри изложба на различни десертни и винени сортове грозде.
На изложбата бяха представени общо 37 сорта, десет от тях бяло десертно грозде, между които „Плевенски фаворит", представен като нов сорт, седем черни десертни сорта, четири бели и 11 червени винени сорта.

Институтът по лозарство и винарство отбеляза 110 години
netinfo

„За разликата от миналата година, която си беше лозарска година, тази не е добра за лозарите". Това каза за медиите директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен, доц. Виолета Димитрова. Тя посочи три основни фактора, които са повлияли решаващо за слабата реколта тази година.

Институтът по лозарство и винарство отбеляза 110 години
netinfo

„Повреди от силни измръзвания, вследствие на ниските температури, обилните валежи от дъжд, по време на цъфтежа, които са се отразили на качеството на десертното грозде и невероятната суша, която настъпи това лято. Всичко това даде отражение и на количеството и на качеството на гроздето", коментира доц. Виолета Димитрова. Тя обясни, че количеството на гроздето се е повлияло от измръзванията тази зима, а влошаването на качеството е дошло от това, че поради високите летни температури се е получило едно засъхване, тъй като процесите на узряване не са протекли по естествен начин.

Доц. Димитрова сподели, че неблагоприятните условия през изминалия сезон, най - вероятно ще дадат негативно отражение и върху реколтата догодина, но разбира се, това най - вече ще зависи от предстоящите климатичните условия.

Институтът по лозарство и винарство е създаден през 1902 година като "Държавна опитна станция по лозарство и винарство" с решение на Министерството на зeмеделието и търговията. Регионът на Плевен е определен като подходящ за основаване на станцията по препоръка на известния в Европа професор Пиер Виала от Парижкия земеделски институт. Държавната опитна станция е първото научно-изследователско учeреждение в областта на лозарството и винарството у нас и пето в света след Русия (1828), Италия (1872), Франция (1874) и Унгария (1898).

След  присъединяването на България към Европейския съюз, Институтът по лозарство и винарство - Плевен е част от европейското научно пространство със сто и десет годишната си история, значими научни постижения и квалифициран научен потенциал с възможност да предлага научни решения по проблемите на лозарството и винарството.