Информационен павилион в Плевен за Деня на Европа
Информационен павилион в Плевен за Деня на Европа / netinfo

За втора поредна година по случай „Деня на Европа" - 9 Май, Информационното звено по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013 год., което е разположено в гр. Плевен организира честване на датата.

На централния площад „Възраждане" в града от 09:00 часа бе разположен информационен павилион, в който всички заинтересовани граждани и гости на града можеха да получат информационни и промоционални материали по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния - България, да зададат своите въпроси, както и да получат друга актуална и полезна информация свързана със събитието и програмата като цяло.

Тази година събитието беше подкрепено и от представители на РОТГС гр. Кълъраш, Румъния.
Целта на това събитие бе да се информира обществеността и заинтересованите лица с приоритетите, целите и постигнатите резултати по Програмата към момента. Да се предостави по най- лесния, достъпен и удобен начин необходимата информация, както и да се сближат институциите с обществеността.

Програмата за Трансгранично Сътрудничество Румъния-България 2007-2013 год. е от съществено значение, както за област Плевен, така и за цяла Северна България. Програмата цели преодоляване на различията в регионите и повишаване на стандарта на живот в Северна България и Южна Румъния. Основния приоритет на програмата е засилването на икономическото и социално сближаване на общността, във връзка с хармоничното, балансирано и устойчиво развитие в нея, като се намалят икономическите, социалните и териториални неравенства, възникнали в изоставащите държави и региони и ускоряване тяхното икономическо и социално преструктуриране.

Инициативата се радваше на голям интерес, като до обяд павилиона бе посетен от над 200 души, които задаваха своите въпроси, изказваха мнения и коментари свързани с програмата и региона.

На територията на България се провеждат само две такива събития на тази дата, едно от които е в гр. Плевен.