Икономическите престъпления бележат ръст в Ловешко
Икономическите престъпления бележат ръст в Ловешко / DarikNews

Има ръст на икономическите престъпления в Ловешка област през последните три години, като най-много са престъпленията през миналата година, сочи отчетът на Областната дирекция на МВР Ловеч. През 2009 г. са регистрирани 481 заявителски материала, приключени са 335, като от тях с мнение за образуване на досъдебно производство са 162, с мнение за прекратяване - 92. Общият брой на разкритите икономически престъпления е 243, сочат данните от отчета на работата на полицията.

Най-голям дял заемат документните престъпления - 125, което представлява 26% от всички, следвани от измамите - 68, престъпленията в парично-кредитната система - 24, присвояване и обсебване - 24, престъпления по служба - 13 и др.

Най-много престъпления са регистрирани в общините Ловеч, Троян и Тетевен, което е в пряка връзка с базираните в тях промишлени и търговски фирми, както и на държавни и общински органи и учреждения.

Икономическите престъпления са извършени от 130 лица, като едно лице е извършител на няколко икономически престъпления. Осъдени са 114 лица.

При противодействието на корупцията са били регистрирани 56 престъпления. От тях са разкрити 27 престъпления. За корупционни престъпления са били осъдени 6 лица. Корупционните престъпления са били основно престъпления по служба в сферата на здравеопазването, социалното осигуряване, образованието и науката, горското стопанство и строителството.