Христо Домусчиев-Бебо отново на голямата сцена в Балада за Георг Хених
Христо Домусчиев-Бебо отново на голямата сцена в Балада за Георг Хених / dariknews.archive

Легендарният плевенски актьор Христо Домусчиев се завръща на голямата театрална сцена с участие в най-новата постановка на ДКТ"Иван Радоев" „Балада за Георг Хених" - по новела на Виктор Пасков. Това обяви директорът на театъра Васил Василев на среща с медиите.

Тъй като голяма част от актьорския състав, който ще участва в пиесата са възпитаници на проф. Стефан Данаилов, Христо Домусчиев се пошегува: „Да, всички сме от класа на Стефан Данаилов, само че едни сме учили с него, а другите той е учил". Актьорът сподели, че много се е колебал, но е приел в голяма степен заради самата случка, която е описана в новелата за Георг Хених на Виктор Пасков.

Христо ДомусчиевБебо отново на голямата сцена в Балада за Георг Хених
netinfo

„Тя е доста наша - случка на човек, който се занимава с изкуство, с театър, който се занимава с висшата материя - дух. Всъщност доста ме е страх, защото след толкова дълго отсътвие от голямата сцена трябва поне да защитя това, което съм правил до сега на тази сцена. Всичко от моя страна е благодарност, но е и едно огромно задължение", каза Христо Домусчиев. Той сподели, че също така темпото на работа на младите артисти е друго и той ще трябва да се съобразява с него.

Режисьорът на спектактъла Крум Филипов каза: „Щастлив съм, че имам шанса да работя с актьор като Христо Домусчиев и това е от порядъка на чудесата, които се случиха около подготовката на спектакъла. За мен срещата с него е събитие и това е основното - имаме Георг Хених".

Режисьорът коментира съдържанието на текста на новелата като каза, че той носи и задава много мощни и прости въпроси във време, в което политиката е замаяла главите на много хора, материалното е нахлуло в живота ни и чалгата като контрапункт на някакво духовно състояние, като октопод са обсебили хората.

Христо ДомусчиевБебо отново на голямата сцена в Балада за Георг Хених
netinfo

"Ние си задаваме въпроси като каква е съдбата на онези неща, които ние създаваме с много любов, занаятът ли е по-голям от човека или човека от занаята, защо в света има хора, които обиждат и унижават майсторите, къде се къса нишката и традицията в най-здравите сили в българския народ, защо не си обичаме учителите, кое ни прави алчни, зли и безсърдечни и кое унизява и принизява човека?.

Хубавото е, че в трупата в момента са хора от различни генрации, което ще внесе различни енергии.
Всичко в пиесата всъщност се вижда през погледа на детето, който е метафоричен, но е като Гайгеров брояч за това, кое е поетично в отношенията между хората и присъдата на детето понякога е по страшна и от присъдата на възрастните.
Детето е все още в обятията на божественото и трябва да мусе доверим", каза режисьорът Крум Филипов.

Той допълни, че атмосферата в спектакъла е като цяло карнавална, докато към края не се появява Дяволът....

16 са действащите лица в спектакъла „Балада за Георг Хенрих" и в него ще участва почти цялата трупа на Плевенския Драматичен театър. Сред артистите са и новите попълнения на трупа, известни вече на бългатската публика от емблематични сериали, Бориса Сарафова от Плевен и Евелин Костова от Перник.

Христо ДомусчиевБебо отново на голямата сцена в Балада за Георг Хених
netinfo

Премиерата на спектакъла "Балада за Георг Хених" по новела на Виктор Пасков е на 9 февруари 2017 г. в Драматично-куклен театър "Иван Радоев" в Плевен.

"Така започваме - с полет, и мечтаем!", обобщи директорът на ДКТ"Иван Радоев" Васил Василев.