Х.Рьогнер:АЕЦБелене ще въздейства дълбоко върху икономиката
Х.Рьогнер:АЕЦБелене ще въздейства дълбоко върху икономиката / dariknews.bg

Проф. Янко Янев - дългогодишен експерт в Международната агенция за атомна енергетика и преди това председател на Комитета за използване на ядрена енергия за мирни цели и д-р Ханс Холгер Рьогнер, също дългогодишен експерт и завеждащ отдел „Планиране и икономически изследвания" към Международната агенция за ядрена енергия и тясно специализиран в икономиката в подобен тип проекти, свързани с атомната енергетика, бяха гости на среща с граждани в Плевен.

"Трябва да кажа, че България и изобщо регионът в който е разположена страната има дефицит на електричество", каза Ханс Рьогнер пред медиите като подчерта, че регионът има нужда от сериозно икономическо развитие, за което разбира се е необходимо електричество. "Безспорно, навсякъде по света благополучието и икономическото благосъстояние са свързани с електроенергията", каза той и се спря на алтернативите в това отношение.

Според експерта, производството на електроенергия от въглища замърсява твърде много и пречистването на самото производство, за да отговаря на съвременните изисквания струва прекалено скъпо.

Ханс Рьогнер каза, че изграждането на АЕЦ Белене би оказало дълбоко въздействие върху икономиката както по отношение на създаването на работни места, така и за компаниите, които ще работят като подизпълнители на проекта и в национален и в ргионален мащаб.

"Ядрената енергия не излъчва почти никакви парникови въглеродни газове и това е начин да се защитите срещу новите регламенти, които приема Европейския съюз във връзка с опазването на околната среда и ограничаването на въглероднитве емисии, както и евентуалното въвеждане на данък върху въглеродните емисии", каза Ханс Рьогнер и уточни, че това е една капиталоемка технология, но в дългосрочен план е ефективна.

"Държавата трябва да реши, дали да каже да и то по един категоричен начин", каза Ханс Рьогнер. Той посочи, че следващата стъпка е да се уточни структурата на собствеността и тогава вече може да се мисли за финансирането за което като доказана практика ще е необходим един капитал от около 30 - 35 %, а останалата част да се финансира чрез кредити. За целта според него е най - добре да се създаде оптимален микс от собствен капитал и кредитно финансиране.

В този смисъл, проф. Янко Янев, който понастоящем е директор на Института за управление на ядрените знания към Международната агенция за атомна енергия даде пример с Обединените арабски емирства, които са най - богатите по отношение на петрол, където се строят четири атомни електроцентрали. "Те финансират строежа им с кредит, разпределен по подобен начин - отчасти със собствени средства и със кредит независимо, че са "свръхбогати", добави експертът.