/ dariknews.bg

Часове преди началото на срещата между председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, президента на Турция Реджеп Ердоган и българския премиер Бойко Борисов, президентът на България 2002-2012 г. Георги Първанов сподели в Плевен своите очаквания относно работната вечеря, която ще даде възможност за обсъждане на въпроси от взаимен интерес и последните събития в Турция, както и въпроса, как отношенията ЕС-Турция могат да напреднат, на основата на взаимното уважение и общи интереси:

parvanov
dariknews.bg


„Самият факт, че се провежда такъв разговор е позитивен и има различни сценарии. Не очаквам да се загърбят проблемите, да се пренебрегнат и да се проведе една чисто протоколна среща. По-скоро това би било един тежък разговор между европейските лидери и президента на Турция Ердоган, в който не би трябвало да се избегне нито един от реалните проблеми, а дали ще има движение по всеки един от тях е трудно да се каже. Достатъчно е да има воля на този етап и да се намерят форматите.

parvanov
dariknews.bg


Иска ми се в този активен диалог, в който министър председателят има своята роля, да се намери начин да се поставят и българските въпроси. Въпросите, свързани с нашата сигурност, въпросите на Тракийци и редица други конкретни въпроси, които са в богатия дневен ред на двустранните отношения", каза Георги Първанов.

Срещата ЕС-Турция ще се състои тази вечер, в резиденция Евксиноград край Варна.

Ердоган: Никакви отстъпки пред ЕС във Варна

При гостуването си в Плевен, Георги Първанов връчи на библиотеката в Народно читалище своята трилогия, свързана с десетгодишния му мандат като президент на България.

По-рано същия ден, той участва в среща с възпитаници на ДФСГ “Интелект“ – Плевен, която премина под мотото „България – днес и утре“.