pant
pant / dariknews.archive
В МБАЛ“Св. Панталеймон“- Плевен беше представен нов надежден и единствен в България апарат за рехабилитация и тренировки, базиран на  разработената от НАСА технология за диференциално налягане на въздуха.

pant
dariknews.archive

Технологията Anti-Gravity дава възможност на хората да се движат по нов начин, oпровергавайки ефектите на гравитацията, засилване на свободата на движение и предефиниране на  възможностите при рехабилитация и тренировки.
Управителят на МБАЛ“Св. Панталеймон“- Плевен д-р Йордан Георгиев обясни:
„Апаратурата е разработка на НАСА като известно време е използвана само за подготовка и възстановяване на астронавти преди и след полети със „Совалка“.  От 2005-та година апаратът е разсекретен и започва да се произвежда и за цивилното население. Нога с гордост да кажа, че това е единствения такъв уред в България“.

gravi
dariknews.archive

Д-р Люба Йовчева обясни, че това е първата създадена антигравитационна пътека и апаратът в МБАЛ“Св. Панталеймон“ е един от 4000-те в света, които се ползват в големи болници и спортни клубове, освен за лечение на блни, и за тренировки на спортисти.
„Тази технология е на базата на принципа на диференциране на налягането на въздуха, което позволява да се намали действието на естествените гравитационни сили, което води до намаляване на теглото на човешкото тяло. Известно е, че едно тяло в среда, в която гравитацията е изолирана извършва много по-лесно движения във всички стави и болковият синдроме сведен до минимум“.

pant
dariknews.archive

Това каза д-р Люба Йовчева като обобщи: „Основният принцип е елиминиране на гравитацията и използване на ефекта при хора със съответни заболявания, при които има някакъв двигателен дефицит, предимно в долните крайници“.

pant
dariknews.archive

Тя обясни, че заболяванията, при които се прилага този апарат са всички травматични и ортопедични състояния – постоперативни, посттравматични, при които има двигателен дефицит и мускулна слабост. Използва се също при заболяване на централната нервна система – преди всичко състояния след мозъчни инсулти, детска церебрална парализа, заболяване на периферната нервна система.

pant
dariknews.archive

Освен при болестни състояния, този апарат има и програми, предназначени и за хора с наднормено тегло, както и при ендокринни заболявания и за кардиотренировка.
Друга съществена черта на Anti-Gravity апарата е, че наличието на електронна система, която визуализира хода на болния, т.е. пациентът може да наблюдава своята походка като същевременно се вижда натоварването на ходилата, което да се използва за корекция на функциите на походката.

pant
dariknews.archive

До сега в МБАЛ "Св. Панталеймон" са извършени процедури на 7 пациента, като сред тях се откроява пример с  жена с множествена склероза, която в ежедневието не може самостоятелно да извърви повече от десетина крачки, а поставена в условията на намалена гравитация в апарата AlterG, е извървяла 260 метра.