/ Дарик Плевен
Спомени за големия скулптор Ангел Спасов, за Емил Димитров, за неговия баща Факира Мити и други именити наши съграждани, събра в книга дългогодишната преподавателка от Плевен Любка Ванкова. Представянето на художествено - биографичната повест в ХГ „Илия Бешков“ бе уважено от Общински съвет - Плевен, в лицето на неговия заместник-председател Петя Василева, която връчи поздравителен адрес и от името на председателя Мартин Митев.

„За мен е удоволствие и чест да присъствам на представянето на книгата „Три поколения“ на г-жа Любка Ванкова. Тук съм не само в качеството си на зам.-председател на Общинския съвет, но и в лично качество, защото г-жа Ванкова е моята класна ръководителка от времето в Прогимназия „Цветан Спасов“. Тя е имала щастието да израсне близо до големия скулптор Ангел Спасов, да бъде близка на редица видни представители на плевенската култура, като учениците на известния си чичо, певеца Емил Димитров и др. Чрез такива книги, излизащи от сърцето, човек се доближава до истинската, човешка същност на големите творци и до атмосферата, която са населявали и създавали“, обърна се към авторката и присъстващите Петя Василева. 

Дарик Плевен

„Българските учители, хората на знанието и духовността сте тези, които правите живота ни по-стойностен! Самата Вие сте пример за това с дългогодишната си просветителска дейност, всеотдайност и грижа към децата на Плевен“, се казва в поздравлението до г-жа Ванкова от името на председателя на Общинския съвет Мартин Митев. В него той посочва, че поколения нейни ученици днес са вече зрели и отговорни хора, които доказват себе си в различните сфери на живота и прилагат на практика не само знанията, които са получили, но и примера за човечност. „Позволете ми от името на Общинския съвет и лично от свое име да Ви честитя най-сърдечно 80-годишния юбилей и премиерата на новата Ви книга „Три поколения“, обръща се към авторката Мартин Митев.

Дарик Плевен

Поздравителен адрес бе изпратен и от името на Община Плевен и изпълняващия длъжността кмет на Общината Милен Яков.

Книгата на Любка Ванкова "Три поколения" е посветена на 135-ата годишнина от рождението на големия художник и скулптор Ангел Спасов, който е роден в Плевен. Самата авторка е племенница на твореца и в книгата споделя много спомени, свързани с него. На представянето дългогодишната преподавателка по физика, химия и рисуване разказа и интересни случки от детството си и такива, свързани с нейния чичо.

Дарик Плевен

Любка Ванкова е автор на редица творби, носител е на наградата на името на Никола Ракитин за детско творчество. На представянето на книгата в ХГ „Илия Бешков“ звучаха песни на големия Емил Димитров в изпълнение на плевенчанина Васил Чапанов, за приятната атмосфера се погрижи и  Женската вокална група „Северняшки ритми” при читалище „Пробуда” с ръководител народната певица Надка Томова. Срещата завърши с много цветя от организаторите на събитието читалище „Развитие 1998“ и Международно творческо сдружение „Сцена на духовността“, от колеги и приятели на авторката.

Дарик Плевен